Песимистична прогноза за това каква част от заграбените милиарди от КТБ ще се върнат направи бившият финансов министър Муравей Радев.

"Не можем да разчитаме на повече от 15-20 процента от откраднатите пари да се върнат", коментира той пред бТВ.

Според Радев публикуваните от Фонда за гарантиране на влоговете в банките списъци на лица и фирми с преференциални депозити, необезпечени кредити и др. съдържат "една голяма палитра от всички власти и отговорни институции, като нейното наличие обяснява как КТБ много бързо от нищото стана нещо". 

"Информацията за лошите кредити на банката може да се превърне в основание за търсене на наказателна отговорност на тези длъжностни лица, които са ги отпускали", категоричен е Радев.

Според него в същото време, именно институционалният чадър е позволил "нездрави вътрешни прехвърляния на средства, които доведоха до превръщането на банката в пирамида.

"От разсекретяването на разследването на "Аликс партнерс" ще разберем кой открадна парите от КТБ и къде са те. Ще научим веригата от фирми бушони, които източиха КТБ", заяви финансовият министър по повод решението на финансовото министерство да поиска оповестяването на доклада.

Въпреки това според Радев имало рискове от подобен ход.

"Това е опасно занимание – част от веригите може да не са проследени докрай, ако бъдат оповестени тези с недовършено разследване, може да вдигнем гълъбите и да се заметат следите", предупреди ексминистърът.