Кой колко взема и кой колко дава са сред любимите въпроси сред запалянковците на професионалните спортове. И сред самите участници в тях. Някои смятат, че в Америка се печели най-добре, особено името ти не слиза от вестникарските и интернет страници. Съответно и че най-много се дава.

"Бизнес инсайдър" прави класация на клубовете, които плащат най-високи заработки, като фонд "работна заплата" е усреднен, за да може да се придобие по-реална представа за общите харчове. Отделно са посочени най-високите заплати, а също така мястото в класацията за предходната година.

№12: "Ню Йорк Никс", баскетбол, Национална баскетболна асоциация на САЩ и Канада

Няма как Ню Йорк да не присъства в тази листа, пък било то и с един от баскетболните си клубове. Средната заплата в отбора е 5,9 милиона долара. Най-високо платен е Амари Студъмайър с $21,7 млн. През миналата година "Никс" е бил на 20-о място в подреждането. А Ню Йорк фигурира повече от веднъж тук. Как иначе...

№11: "Арсенал", футбол, Висша лига на Англия

И тук средната заработка е 5,9 млн. №1 по пари е германецът Масут Йозил с 11,4 млн. "Топчиите" също са дръпнали напред - за 2013-а те са били под номер 15.

№10: "Челси", футбол, Висша лига на Англия

Ето е и по този показател "сините" от Лондон са пред един от най-големите си конкуренти с $6,1 млн. Белгиецът Еден Азар се подписва под най-високата заплата - 15,1 милиона. "Челси" обаче се е сринал малко в подреждането - от осмо на десето място.

№9: "Чикаго Булс", баскетбол, НБА

Изравнен баланс с този на "Челси" - 6,1 млн. средно. Мегазвездата Дерек Роуз прибира 17,6 млн. годишно. "Биковете" бележат скок от 19-о място.

№8: "Манчестър Юнайтед", футбол, Висша лига

"Червените дяволи" изпращат провален сезон, но по отношение на харчоветте още са в челните редици. Начело по заплащане очаквано е Уейн Руни с 18,1 млн. И те са подобрили класирането си в сравнение с миналата година, когато са били 12-и.

"Манчестър Юнайтед" е в криза, но не и по заплащане

№7: "Байерн" (Мюнхен), футбол, Бундеслига

"Юнайтед" е пред английските си съперници, но отстъпва на баварците, които са прескочили с два места напред спрямо предходните 12 месеца. При тях №1 е Франк Рибери с 14,4 млн.  

№6: "Бруклин Нетс", баскетбол, НБА

Отново Ню Йорк. А собственик на отбора е руският милиардер Михаил Прохоров, който премести "мрежите" от Ню Джързи в Голямата ябълка. Не се скъпи в заплатите - те са средно по 6,8 млн. Вдигнал е мизата, през 2013-а "Бруклин" е бил 16-и. Най-добре платен е Джо Джонсън - 21,5 млн.

№5: "Барселона", футбол, Примера дивисион

Ето че е ред на "Ел класико" - тъкмо навреме, в челото на таблицата. Барса слиза надолу с една позиция, но все още респектира със 7,4 млн. И не е изненада кой взема най-много - Лео Меси, с 20,3 млн.

№4: "Реал" (Мадрид), футбол, Примера

И "Ел класико"-то в заплатите печели Кралския клуб. Където явно плащат кралски със 7,6 млн. долара. Тук най-големият пай е за... Кристиано Роналдо, разбира се. През 2014-а португалецът ще забогатее със 23 милиона само от заплатата си. И "Реал" бележи спад - за 2013-а е бил трети.

Кристиано Роналдо изкарва добре и може да харчи с широки пръсти...

№3: "Лос Анджелис Доджърс", бейзбол, МЛБ

Омръзна ли ви от футбол и баскетбол? Ето нещо за разнообразие. В Ел Ей пръскат състояния не само за кино и музика, а и за спорт. Вторите от миналата година дават средно по 7,8 млн. на състезателите си. А най-добри условия си е договорил Зак Крайнкес 26 млн.  

№2: "Ню Йорк Янкийс", бейзбол, МЛБ

Тук вече сме на кота "8 милиона", а Марк Тейшейра е спортният богаташ на Ню Йорк с 23,1 млн. "Янките", считани за един от най-полулярните и богати клубове в света, са прескочили три места - от пето на второ. 

№1: "Манчестър Сити", футбал, Висша лига на Англия

Кой сега е номер 1? Цар Футбол е нобер 1! Запазвайки "титлата" си от година по-рано Сити стои най-високо на редицата по средно заплащане на звездитге си. Нищо, че Серхио Агуеро изостава значително от Меси и Роналдо. Но нека не го жалим много - годишно той си заработва по 17,4 млн. в зелената валута. Не е лошо собственикът ти да се казва "Абу Даби груп".

В крайна сметка футболните клубове са повече от половината тук - седем. Три са баскетболните и два бейзболните. Европа е над Америка.