СВЕТОСЛАВ МЕТАНОВ

Преди малко повече от година германската компания Е.он, която приватизира енергоразпределителните компании във Варна и Добрич, разпродаде бизнеса си у нас и се оттегли. Компанията продаде мрежата си в България на чешкото дружество "Енерго-ПРО" като цената бе по-ниска от тази, на която бяха купени ЕРП-тата в Североизточна България. Тогава от Е.он не обявиха защо си тръгват от България, но сега главният управител на Германо-българската индустриално-търговска камара д-р Митко ВАСИЛЕВ внася малко повече яснота по този въпрос.  Пред Клуб Z той обяснява и какво пречи на чуждестранните инвеститори в България.


- Г-н Василев, традиционно Германо-българската индустриално-търговска камара прави годишни проучвания сред членовете си. Какво показват данните от тази година?
-Тази година за първи път въведохме сравнение на данните от анкетите в България с резултатите от допитванията на германските външнотърговски камари във всичките 16 страни от Централна и Източна Европа. Досега подобна съпоставка ни липсваше. На въпросите за общата икономическа ситуация в България отговорите са задоволителни. Същото се отнася и за очакваното развитие на собственото им предприятие. Тук нещата изглеждат добре. Но когато започнем да питаме по отделни критерии и ги сравним с анкетите в другите държави от Централна и Източна Европа, вече нищо не е както трябва. В детайлите е най-острата критика и, за съжаление, смятам, че тази година положението ни изглежда доста зле, както в сравнение с резултатите от анкетите през предишните години, така и спрямо отчетеното в другите държави в региона.

- Образованието ли е най-големият проблем?  
- По качество на академичното образование България  категорично се нарежда на последно място в Централна и Източна Европа, а по качество на професионалните знания сме на предпоследно място в региона.  
Това е един от големите проблеми, но не и единственият. Германските инвеститори определено са смутени от несправянето в борбата с корупцията  и престъпността. Там нещата също не са никак добре. Съшото важи и за слабата правна система. Това непрекъснато го повтаряме от години, но реална промяна няма.

- Какво друго пречи на бизнес средата?
- Голям проблем за инвеститорите, и от ЕВН, например, многократно са го коментирали, е нестабилната законодателна основа. Законите се променят прекалено често и се стига до противоречия. 

- Въпреки резултатите от анкетите стокообменът между България и Германия през м. г. бе рекорден. Какво е обяснението?
- Първо, това, че регистрирахме стокообмен от 5,3 млрд. евро, е изключително радостно. Още по-радостното е, че макар и  с малко бием Германия. Българският износ е с малко – половин милион евро, по-висок от вноса.  Принос за това определено имат немските фирми инвеститори. Те произвеждат продукти в България и след това ги изнасят за Федералната република. Такива компании са „Аурубис”, „Фесто”, „Пиринтекс”, „Щека”, „Кнауф” и поддоставчиците в автомобилната промишленост „Витте”, „Крамер”, „Иксетик”. Те създават работни места и продукция, която след това изнасят за Германия – какво по-хубаво от това! Те дават едно голямо рамо на българския износ.

-    Но има и доста други примери на германски компании, които си тръгнаха от България. Сещам се за ВАЦ, „Практикер”, РВЕ и за Е.он, а това са много големи компании.

-    Наистина това са много големи имена и определено оставят празнота, която България не може лесно да запълни. Един инвеститор от такъв ранг много по-трудно се убеждава да влезе в дадена страна, отколкото малко и средно предприятие. Но за съжаление, да, тези компании, вече не са тук. 
 Има отлив, но да не го разглеждаме чак толкова трагично. Те явно не са останали доволни от това, което се е случвало или фирмената им политика се е променила. Пример за последното е ВАЦ. Те се оттеглиха от региона. При РВЕ тогава нещата с втората атомна централа така се стекоха, че те сами решиха да се отдръпнат. Концентрираха се в други сфери в енергетиката. Преминаха към възобновяемите енергийни източници. 
Е.он напуснаха България основно заради противоречията, които имаха с Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/. Това повлия, но да се надяваме, че празнотите ще бъдат запълнени.

-    Подготвяте ли идването на някакви значими германски инвестиции по-късно през годината? 

-  На този етап не ми е известно да се подготвят някакви сериозни нови проекти. Възможно е да дойдат няколко малки и средни компании. Надявам се това да се случи.