Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров е призовал американския държавен секретар Джон Кери  и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) да използва своето влияние за спиране на антитерористичната операция в Украйна, предадоха РИА Новости и ИТАР-ТАСС.

Лавров е подчертал, че наказателната операция в Югоизточна Украйна хвърля страната в братоубийствен конфликт. Министърът е призовал САЩ да употребят цялото свое влияние, за да принудят покровителствения от тях режим в Киев, обявил война на собствения си народ, незабавно да прекрати бойните действия в югоизточните райони, да оттегли войските и да освободи участниците в протестни действия”, се посочва в съобщение на руското министерство на външните работи. Лавров също така е отбелязал в телефонния раговор, че все още има шансове за разрешаване на ситуацията по мирен път, при условие, че в процеса участват всички региони и „Десен сектор” бъде обуздан.

Първият дипломат на Москва настоятелно е призовал и ОССЕ да използва своя потенциал за въздействие над Киев, за да се отмени операцията в югоизточните райони на Украйна.

Лавров е заявил това на Дидие Буркхалтер, швейцарският президент, който в момента председателствува организацията.

Двете страни са обсъдили разширяването на насилието в Украйна и особено безчинствата на радикално настроените в Одеса, посочва руското външно министерство.

Шефът на ОССЕ изразил задоволство от освобождаването днес на 12-те члена на евромисията, които бяха заложници в Славянск.