Българската съдийска асоциация (БСА) стана поредната организация, разпространила декларация по повод вчерашния инцидент, при който мистериозно загина съдия Цветан Ценов - магистрат от Районния съд, командирован в Софийския градски.

МИСТЕРИОЗНА СМЪРТ НА СЪДИЯТА ПО ДЕЛОТО ЗА ФАЛИТА НА ЦСКА

От организацията питат: "Какво още трябва да се случи?", настояват за обективно и бързо разследване на смъртта му, намекват за "натиск от митинги, протести, площади, знайни и незнайни кукловоди" и декларират, че съдебната система с всеки изминал ден се срива.

Ето и целия текст, публикаван от организацията, чиито председател е подалата оставка бивша зам.-шефка на СГС Богдана Желявска:

През последната година и половина съдебната реформа в Република България постоянно е във фокуса на общественото и медийно внимание, тя е точка първа от дневния ред на обществото, а съдебната система с всеки изминал ден се срива. В страната цари небивал негативизъм и пренебрежение към работата на правозащитните органи на практика на всяко ниво.

Съдия стана срамна дума. Толкова срамна, че от нас, съдиите, се иска само да поемаме все повече отговорности, да позволяваме да ни хулят и обиждат, да ни наказват, да ни уволняват. И да мълчим, за да не бъдем белязани и дамгосани като корумпирани, като некадърни, като престъпници, като злодеи. Тихо да работим, като  изпълняваме исканията на митинги, протести, площади, знайни и незнайни кукловоди.

Докато един ден с някой от нас не се случи това, което стана със съдия Цветан Ценов от Софийския районен съд. Докато някой съдия, който кротко си върши работата, не вземе най-тежкото решение и не сложи край на живота си, неспособен да се справи с бремето и с огромния натиск.

За това ние от БЪЛГАРСКА СЪДИЙСКА АСОЦИАЦИЯ, като професионална магистратска организация с членове от цялата страна, се обръщаме към обществото, към медиите, към управляващите на различни нива и питаме: Какво още трябва да се случи? Докога ние, съдиите, ще бъдем подложени на такъв безпрецедентен обществен, медиен и административен натиск?

Изказвайки най-искрените си съболезнования на семейството на нашия колега, избрал да си отиде от този свят едва на 39 години, апелираме към всички да осъзнаят какво става, да прозрат заплахата от разрухата. Защото крахът на съдебната система е краят на държавата. Площадното или поръчково правосъдие е липсващо правосъдие.

Призоваваме към обективно, безпристрастно и бързо разследване на причините за смъртта на нашия колега. Призоваваме хората и медиите към толерантност. Призоваваме институциите към отговорно и държавническо поведение, насочено към съхранение на правосъдието и съдебната система.

Правосъдие не се постига с натиск и сила. За него е необходима ежедневна работа на достойни и независими съдии. А правосъдието е основата на държавата и нека никога не забравяме това.

От другата съдийска организация - Съюз на съдиите в България, разпространиха много по-кратка съболезнователна телеграма:

Ръководството и членовете на Съюза на съдиите в България изказват своите най-искрени съболезнования на семейството и близките на съдия Цветан Ценов.

Съдия Ценов беше безупречен професионалист, колега и човек.

Поклон пред паметта му.

Не толкова лаконичен беше вчера Калоян Топалов - административен ръководител на СГС, където съдия Ценов е бил командирован. По повод избълваната в т. нар. кафяви медии "информация", че Ценов е бил уволнен в деня преди смъртта си от шефа на СГС (всеки съдия се назначава или уволнява от Висшия съдебен съвет, а не от административния си ръководител б.р.), Топалов, който е обект на брутална медийна атака, написа следното:

... Трагичната новина за съжаление предизвика не само скръб, но и стана повод за недопустими медийни спекулации. Тези спекулации, освен че засягат името на посочените в тях лица, представляват гавра с паметта на колегата ни и със скръбта на неговата майка и близките му.

Ето защо считам, че не само в качеството си на посочен като отговорен за случилото се, но и като човек, погнусен от незачитане на човешката трагедия и дълбоко разочарован от девалвацията на морала в част от българските медии, дължа да взема отношение.

Командироването на колегата Ценов бе извършено по мое искане и предложение съобразно предварително изготвени вътрешни критерии за командироване, приложими към всички командировани магистрати след април 2015 г. Поради високия си професионализъм съдия Ценов покри убедително не само критериите за командироване, но и получи максимална оценка - отличен 6.00 на проведения наскоро конкурс за повишаване на окръжно ниво.

Всичко това ми даде увереност, че командироването на колегата Ценов би било само от полза за работата на Софийски градски съд, че в екипа на съда ще се включи способен магистрат, готов да посрещне професионалните предизвикателства и затова без колебание му беше възложено председателстването на състав в Търговско отделение.

Поради това изложеното в някои медии твърдение, че смъртта на съдия Ценов е предизвикана от предстоящо уволнение, е нелепо и некореспондиращо с начина, по който колегата ни беше посрещнат и приет в съда, още повече, според действащия Закон за съдебната власт никой председател не разполага с правомощия да уволнява магистрати...

... Затова разпространените неверни твърдения, придружени с допълнително разискване на подробности около кончината на съдия Ценов, съставляват грубо поругаване на паметта му. АПЕЛИРАМ всички медии да спазят журналистическата и човешката етика, за да се запази чисто името на колегата ни Цветан Ценов и да се уважи скръбта на неговите близките.

Почивай в мир, Цецо!