Тенденцията за Гергьовден е около 340 хиляди българи да пътуват в страната, а около 140 хиляди - да излязат в чужбина. Към момента първоначалните ни прогнози се потвърджават, всичко се развива нормално, в рамките на очакванията. Това съобщи пред агенция „Фокус“ Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

"Независимо от сравнително по-лошото време, от което се оплаквахме в началото на периода, видяхме, че голяма част от хората – тези, които бяхме предвидили като обем, пътуват. Същото е и за пътуванията извън България. Няма никаква изненада, по отношение на основните числа, които са свързани с българите, които излизат в чужбина, включително и към съседна Гърция“, каза още Драганов.

До момента около 80 хиляди превозни средства са преминали границата в двете посоки. До вторник се очаква да бъдат достигнати числата от м.г.

„По всяка вероятност, ще завишим числото на преминалите превозни средства и лица през границата и то, главно от интензивността, която наблюдаваме на прохода Маказа, където имаме близо шест пъти увеличение на трафика, в сравнение с нормалните дни. Има лек ръст на излизанията към Гърция, което се дължи на отварянето на прохода Маказa“, коментира още Драганов.

По думите му - около 85 хиляди от всички, които са преминали границата, са български туристи, които почиват в Гърция, което означава, че България ще подобри гръцката икономика със значителна сума.