Какво ще излезе наяве от доклада на компанията AlixPartners, която беше наета, за да проследи процеса по "източването" на Корпоративна търговска банка? Ето един коментар от фейсбук профила на Илияна Цанова, която беше вицепримиер в служебното правителство на проф. Георги Близнашки, а сега е зам.-председател на Европейския фонд за страгегически инвестиции - т.нар. фонд "Юнкер".

"По-важно е да се види какъв е бил мандатът за проверка на консултанта и дали е поискано проследяване на активите, включително и в офшорни дестинации. Това ще покаже каква е била волята на прокуратурата и съответните органи да разкрият истината. Такава проверка би изисквала много повече време от времето за което този консултант работи. Такива компании могат да имат мандат и да възстановят активи (като взимат процент от успешно възстановените активи). Колкото повече активи се възстановят, толкова повече средства ще се върнат и на бюджета и другите кредитори. Възстановяването отнема време, говорим за години, но при добре свършена работа могат да се възстановят над 60-70 процента."

Днес депутати от ДПС внесоха в парламента предложения за промени в Закона за банковата несъстоятелност, които предвиждат огласяването на информаиця, свързана с фалирали банки.

ДПС ВНАСЯ ЗАКОНОВИ ПРОМЕНИ ЗА РАЗГЛАСЯВАНЕ НА ДОКЛАД ЗА КТБ