След цяло денонощие безплодни дебати по проектосделката с Великобритания, министър-председателят Бойко Борисов сподели пред репортерите за националните егоизми около маката на Европейския съвет и за интереса на България ЕС да остане цял заедно с Обединеното кралство като негова членка.

"В двустранните срещи, които се провеждат, всяка държава тегли към себе си. Сиреч този основен, колективен принцип не се спазва", каза Борисов.

"Включително аз се сетих за Шенген... Защо пък като не ни приемат в Шенген, защо като една държава като Холандия ни спира, що пък така да бъде?", каза премиерът.

"И ето става пет часът (сутринта - б.а.) българско време, а още нямаме решение. И не виждам как ще го постигнем, ако всеки гледа личния си интерес", добави Борисов, който седял между Камерън и австрийския канцлер Вернер Файман.

"С Камерън е лесно, той има картата на България, нали, където е посетил и си отваря телефона и там си му обяснявам какво се случва в момента по отделните КПП-та на България", разказа министър-председателят.

Евентуално излизане на Великобритания от ЕС ще е тежък удар върху репутацията на съюза и ще означава по-малко кохезионни средства за страните нетни получателки от бюджета на ЕС, включително за България, каза Борисов.

Обединеното кралство е втората по големина икономика на ЕС, равняваща на се на 15 на сто от неговия БВП и е нетен донор в неговия бюджет.

Такова развитие би съвпаднало и с очаквано обостряне на бежанската криза, посочи премиерът.

"Какъв е  ще имиджът на този съюз и на всички нас? Всеки, гледайки собствената черга, какво ще постигнем накрая?", каза той. "Крайната цел е да запазим единството на съюза. Това за България е много важно. Както и за моите колеги от бившия соцлагер и от Източна Европа,които посъветвах също да помислят... Излизайки Великобритания, като основен донор, кохезионните фондове ще паднат. А всички ние, десетте, само на кохезията разчитаме за инфраструктурните ни проекти и да подобрим конкурентоспособността си".

"С една дума тревожен съм, защото от една страна всички разбират проблема, но от друга иска, като се върне в своята страна, да е победителят - той да е успял, той да е надделял над другите, което е пагубно за един колективен орган", каза Борисов.