САЩ ще остават стабилен център на световната финансова система, ще изграждат паралелна на НАТО система от съюзи от Прибалтика до България, ще се съсредоточат върху избягването на ядрена катастрофа при разпада на Русия, няма да се въвличат в решаването на европейските проблеми и ще се намесват по-малко в близкоизточните дела. Такава е прогнозата за следващите 10 години на частната разузнавателна аналитична компания "Стратфор".

Икономиката на САЩ продължава да представлява 22% от световната икономика. Америка продължава да доминира по море и притежава единствената значима междуконтинентална армия. Цялата съвременна международна система е изградена около нарастването на американската сила и ние смятаме, че това ще продължи без препятствия. Главното преимущество на САЩ е закритостта. Америка изнася едва 9% от Брутния си вътрешен продукт, а 40% от този експорт отива в Канада и Мексико. И само 5% от БВП се влияят от колебанията на глобалното търсене. В условията на засилващия се хаос в Европа, Русия и Китай САЩ могат да си позволят да загубят половината от износа. Това е грамаден обем, но дори и такава загуба ще бъде напълно решим проблем. САЩ са защитени надеждно и от вноса на пшеница. За разлика от 1973 година, когато арабското ембарго върху нефта силно разлюля американската икономика, през следващото десетилетие САЩ ще се превърнат в голям производител на енергия. Въпреки че някои минерали се налага да бъдат внасяни извън страните от NAFTA, а някои промишлени стоки страната предпочита да внася, тя лесно може да мине без всичко това, особено ако се отчете очаквания растеж на промишленото производство в Мексико, щом производствата напуснат Китай. (NAFTA е Северноамериканското споразумение за свободна търговия, включващо САЩ, Канада и Мексико – бел.ред.)

Американците спечелиха от световната криза. В САЩ се стича световният капитал – парите, които бягат от Китай, Европа и Русия, остават в Америка, намалявайки основния лихвен процент и оживявайки пазара на ценни книжа. Що се отнася до вечния страх по повод излизането на китайските пари от американските пазари, този процес ще продължи така или иначе, но ще протича бавно, доколкото ще намалява растежът на китайската икономика, а обемът на вътрешните инвестиции ще нараства. Рязкото напускане е невъзможно – просто няма къде да се влагат повече пари. Разбира се, през следващите 10 години растежът и пазарите ще се колебаят, но САЩ си остават стабилен център на световната финансова система.

В продължение на цял век Америка бе загрижена от появата на европейски хегемон, особено от евентуален съюз между Русия и Германия или от надмощието на една от тези държави над другата. Този съюз повече от всеки друг би имал възможност – с помощта на немския капитал и технологии, съчетани с руските ресурси и жива сила – да застраши американските интереси. През Първата и Втората световни войни и през Студената война Америка успя да предотврати неговата поява.

Американците се опитват да изградят паралелна на НАТО система от съюзи от Прибалтика до България и да въвлекат в тях колкото се може повече държави. Ще бъде направен опит към тези съюзи да бъде привлечена Турция, както и разширяването й към Азербайджан. В тези страни ще бъдат изпращани войски пропорционално на заплахите. Това ще стане главният смисъл през първата половина на десетилетието (2016-2020 г.). През втората половина Вашингтон ще се съсредоточи върху избягването на ядрена катастрофа при разпада на Русия. САЩ няма да се въвличат в решаването на европейските проблеми, няма да воюват с Китай и ще се намесват колкото се може по-малко в близкоизточните дела.

Прогноза за следващите 10 години на частната аналитично-разузнавателна агенция на САЩ „Стратфор“. Препечатваме анализа от БГНЕС.