Лила Третиков ще оглави "Уикимедия", собственикът на интернет енциклопедията Уикипедия, съобщиха вчера от фондацията. Г-жа Третиков, която ще заеме длъжността от 1 юни 2014, е родена през 1978 г. в Москва, СССР, като Ляля Третякова.

Третякова живее в Русия до 1994 г., като по-късно учи в Московския държавен университет "Ломоносов". Продължава образованието си в Калифорнийския университет в САЩ, където изучава компютърни науки и изкуство.

През 1999 г. започва работа в Sun Microsystems, създатели на операционната система Соларис и платформата Java, днес собственост на Oracle Corporation. Последната й длъжност е в софтуерната компания SugarCRM, където работи като директор по информационните технологии. 

"Когато чух новината, си помислих "Това е голямо по всякакъв начин. Един голям сайт - петият най-популярен в света. Една голяма общност - 80 000 активни уикимедианци от цял свят. И една голяма мисия - нищо по-малко от събирането на цялото чонешко знание, и свободното му предоставяне на всички" обяви Третиков след новината от борда на Уикимедия. "Когато се попитах защо искам да се захвана с такова предизвикателство, отговорът беше ясен: Да станеш Уикимедианец е възможност да бъдеш част от нещо по-голямо от самия теб."

 

Третиков ще замести канадската журналистка Сю Гарднър, която ръководеше "Уикимедия" от декемвр 2007 г. Гарднър обяви оттеглянето си още миналата година, като даде за причина опита на американското правителство да въведе SOPA, лобисткият закон за спиране на онлайн пиратството, който през 2012 сериозно застраши свободата на интернет пространството. Тогава Уикипедия бе спряна за един ден в знак на протест. В крайна сметка законът беше отхвърлен, но Сю Гарднър смята, че свободата в Интернет все още е застрашена, и планира да работи по този въпрос в бъдеще.