Това, което става  - спирането на обществените поръчки, се случва, защото е мината една граница, в която търпимостта на Европа вече я няма. Премиерът правилно е разчел сигналите.

Това каза бизнесменът и издател Иво Прокопиев в студиото на Би Ти Ви. Обществените поръчки бяха нещо като случая с КТБ - концентриране на огромни средства в една банка, при което всички контролни механизми  бяха изключени - комисии, прокуратура, ДАНС, българските институции. И това ни струваше 4 милиарда, когато пирамидата рухна. Същото е с обществените поръчки, само че парите не са от спестяванията, а европейски и от българския бюджет. Според Прокопиев, досега тези поръчки са насочвани към една гиганска схема, при която четири-пет фирми печелят всичко. "Всичко, което те пожелаят, го получават, и това няма как да не направи впечатление".  На вметката, че Пеевски отрича да има нещо общо, Прокопиев отговори: "Трябва да вярваме на двама български премиери - Орешарски и Борисов - и двамата твърдят, че Пеевски има нещо общо с "Водстрой" , независимо колко отрича." 

На сакралния въпрос "Кого вижда в огледалото" Прокопиев отговори: "Себе си и някой от семейството понякога", но допълни, че когато един премиер започне да вижда в огледалото и някой друг, дните му на този пост са преброени.

Прокопиев отрече да има някакви връзки и интереси в спрените обществени поръчки, както твърдят някои медии. Целият ми бизнес е много далеч от държавата, заяви той и нарече "свободни интерпретации" твърденията, че  съветникът на Румяна Бъчварова Васил Величков посредничил за негово участие в евентуален търг за новите документи.

"Поддържа се митът за два враждуващи кръга в обществото, за това, че имам лична битка с Пеевски. Аз не познавам Пеевски и нямам лична битка с него", заяви бизнесменът. Той нямал причини да се тревожи от проверки на прокуратурата, за които призова самият Пеевски, защото "ние сме в обществения обектив от 7-8 години, от излизането на първия материал за КТБ, обект сме на проверки, репресии и така нататък, всички изброени фирми са проверявани десетки пъти." Бизнесменът за пореден път разсни тезата си, че има два вида бизнес: единият, който краде от обществения ресурс, и истинският, който създава стойност, създава продукт. Политиците, според него, се опитват да създадат превратна представа за бизнеса и да омаскарят всички.

Жълто-кафявите медии, както вече ги нарича народът, съществуват, за да разпространяват неистини и да поддържат напрежението. Не сте ли забелязали - всеки ден има някакъв преврат..., коментира Прокопиев.