СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН –  Военните наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), които от 25 април бяха заложници в източноукраинския град Славянск, се приземиха снощи в 22 ч българско време в Берлин.

Както Клуб Z вчера пръв съобщи, 12-те похитени мъже, четирима от които германци начело с ръководителя на наблюдателната мисия на ОССЕ полковник Аксел Шнайдер, бяха освободени. Това стана  с посредничеството на руския спецпратеник Владимир Лукин и на главния секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд.

В операцията по освобождаването се включи и германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер. Днес станаха известни подробности около драмата. Предлагаме ви протоколиран разказ на случилото се. Посочените часове са според германското време, българското е с час по-късно.

Петък, 4 ч заранта: Украински военни части нападат крепостта на руските сепаратисти - Славянск. Самообявилият се за кмет на града Вячеслав Пономарьов и приближените му отвеждат заложниците в подземието на сградата на местната власт. От германския кризисен щаб, разположен във външно министерство в Берлин, съобщават: “Преговорите по освобождаването на заложниците са прекъснати. Всяко пътуване от и към Славянск крие риск за живота.”

Донецк, 15 ч: Руският спецпратеник Лукин звъни по телефона на германския външен министър Щайнмайер. Лукин настоява да се гарантира сигурността му, за да може да пристигне в Славянск. Щайнмайер се свързва с украинския премиер Яценюк. Вечерта в Славянск: Самообявилият се за кмет на града Пономарьов празнува 49-ия си рожден ден. По негово настояване в тържеството трябва да участват и заложниците, които той нарича “мои гости”. Извеждат ги от подземието в по-горен етаж. Вечерята е обилна, гърми и шампанско.

Събота  7 ч: Спецпратеникът на Москва Лукин поема от Донецк към Славянск. Там той влиза сам в правителствената сграда, окупирана от сепаратистите. 

Събота, 9,28 ч: Заложниците напускат сградата след 8-дневен плен. Те се придружават от Владимир Лукин. На раздяла полковник Аксел Шнайдер подава ръка на самообявилия се за кмет на Славянск и похитител на заложниците Вячеслав Пономарьов. Освободените военни се качват в два сини минибуса фолксваген и поемат към свободата. На контролен пункт в Славянск Пономарьов ги предава на генералния секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд. Всички се отправят към Донецк, който е на 90 км от Славянск. Чуват се изстрели от сражения, наоколо горят автомобили. Обстановката е крайно опасна и всички мислят, че ще загинат.

Донецк, 13,30 ч: Заложниците пристигат невредими, настаняват ги в хотела край летището. Най-сетне те могат да вземат душ и да позвънят на семействата си. Полковник Шнайдер звъни и на отбранителната министърка Урсула фон дер Лайен: “Благодарим за подкрепата! Свободни сме и съобразно обстоятелствата сме добре.”

Берлин, 14,55 ч: Външният министър Щайнмайер пред медиите: “Благоприятното приключване на драмата със заложниците е резултат на неуморна и сложна дипломатическа дейност, в която участваха много хора.”

Донецк, 17 ч: Германският правителствен еърбъс, който е излетял в 12 ч от Кьолн, поема през Киев към Берлин. На борда са всичките 12 заложници.

Киев, 18 ч: Германският правителствен самолет се приземява. От машината слизат петимата украински военни, придружавали наблюдателите от ОССЕ и сами попаднали в плен. В Киев остава и полският наблюдател. Киев, 18,42 ч: Самолетът поема към Германия.

Берлин, летище “Тегел”, 21 ч: Самолетът с четиримата германци и двамата им колеги  от Дания и Чехия Николай Вамен и Властимил Пицек се приземява. Във ВИП-зала ги прегръщат съпруги и деца.

Полковник Аксел Шнайдер се сбогува с похитителя си Пономарьов.

Ръководителят на провалената военна мисия на ОССЕ полковник Аксел Шнайдер се появява пред журналисти и изрича: “Вчера бяхме под обстрел, а днес се прегърнахме със семействата си. Само преди ден не смятахме, че това би било възможно. Ние сме особено радостни и много щастливи, но и доста изтощени. В дните на плен над всички нас висеше постоянна заплаха. Все по-ясно чувахме стрелба и взривове, а бяхме осъдени на бездействие. Съхранихме се благодарение на изключителната дисциплина на целия ни екип. Най-сърдечно благодарим на всички, които се застъпиха за освобождаването ни. Докато сме живи, няма да го забравим. Благодаря!”