Откъде дойде раздорът между Цветан Василев и Делян Пеевски, довел до срутване на КТБ? Защо някогашният "най-успешен" банкер сега е изгнаник в Белград, а "младият успял бизнесмен" е с охрана от НСО?

В интервюто, направено от Сашо Диков за телевизия BIT, Цветан Василев открехва "кутията на Пандора" - той предостави списък с исканията на Пеевски - какво трябва да получи депутата, за да продължи банката на Василев да съществува безпроблемно.

Списъкът е  на немски - както Цветанов поясни, това е копието, с което адвокатите му са възнамерявали да заведат дело във Виена. 

Списъкът е на лош немски, и Клуб Z положи усилия да го преведе, за да си направят читателите сами изводите, без да твърдим, че той е автентичен документ.

СПЕШНИ ЗАДАЧИ - ВСИЧКИ РЕШЕНИ (ОБЩО) (б.ред. може би преводачът е имал предвид "всички за решаване")

1. Булгартабак - платежен баланс върху бизнеса (б.ред. явно имат предвид разплащане според резултатите от стопанската дейност)

2. TES  и PSH - ТES трябва да бъде изтрит от задълженията (б.р. вероятно освободен), а PSH трябва да бъде прехвърлено (б.ред. вероятно се имат предвид ТЕХНОЕКСПОРТСТРОЙ и Пътно строителство Холдинг)

3. Трансстрой - участие 50/50

4. БТК - да се прехвърли 10%-ен дял или той да бъде оценен и платен по пазарна цена

5. Дунарит - да се прехвърли 30%-ен дял, или той да бъде оценен и платен по пазарна цена

6. Електроника - как ще бъде разпределена? (Разпределението е в процес на решаване)

7. ИПК - земя и сгради - коя част от земята ще се даде (в обособен участък) и колко площ от сградата (разпределението е в процес на решаване)

8. Универсиада - 50% от земята и сградата (трябва да се раздели)

9. ИПК1 - да се намали лизинговата вноска до действително направените разходи за печатницата - печатницата - участие 50/50

10. Хижа - 500 000 Е. Танков не е платил

11. Кристал - не беше получен (разпределението е в процес на решаване). (б.ред. Вероятно става дума за апарамента над "Кристал" срещу Военния дом, собственост на Цветан Василев

12. Плана Планина - разпределение 50/50  (б.ред. най-вероятно става дума за сателитния център на БТК, който беше в активите на НУРТС)

13. Емисии (б.ред. - вероятно корпоративни облигации) - нищо не е получено (как ще е разпределението?)

14. НУРТС (б.р. в изписването е изпуснато т-то) - ако бъде влято в БТК, то тогава към т.4; ако не - как ще се разпредели

15. Петрол - обещано участие (в акциите)

 

По време на интервюто Цветан Василев дава да се разбере, че това се е изисквало от него, един вид, за да заплати "подкрепата" от  ДПС. От друга страна обаче Доган бил изненадан - "усмивката му изчезна" по думите на Василев, когато банкерът му показал какво е спечелил Пеевски.