Асоциацията на европейските журналисти – България излезе с остра позиция по отношение на репортаж в сутрешния блок на Би Ти Ви от края на миналата седмица. В четвъртък телевизията възторжено представи на зрителите си съмнителния персонаж Динко от Ямбол, който „лови бежанци“, „и то с голи ръце“.

От АЕЖ – България питат ръководството на Би Ти Ви дали според тях излъченият материал (който може да бъде видян тук) отговаря на критериите за професионална журналистика, както и дали смятат, че ясно разграничава фактите и оценката за тях.

„Каква е причината и водещият Антон Хекимян, и репортерката да си позволяват да възхваляват използването на физическо насилие, смъртни заплахи, набеждаване в тероризъм, незаконно лишаване от свобода и език на омразата, представяйки лицето Динко Вълев за супергерой?“, питат журналистите.

Вижте още: ДИВОТО КУЧЕ ДИНКО

От асоциацията изразяват увереност, че скоро ще получат отговори на въпросите си, сред които е също дали телевизията застава зад косвения призив към зрителите си да бият и заплашват чужденци.

Представяме ви пълния текст на отвореното писмо, публикувано на официалния сайт на АЕЖ – България.

Уважаеми господин Петков,

Уважаемо ръководство на БТВ,

Пишем ви във връзка с репортаж, излъчен в сутрешния блок на Вашата телевизия на 18.02.2016 г., под заглавие „Мъж от Ямбол залавя нелегални имигранти с голи ръце“.

Бихме желали да запитаме дали според Вас този материал отговаря на критериите за професионална журналистика?

Смятате ли, че в материала има ясно разграничение между фактите и оценката за тях? 

Каква е причината и водещият Антон Хекимян, и репортерката да си позволяват да възхваляват използването на физическо насилие, смъртни заплахи, набеждаване в тероризъм, незаконно лишаване от свобода и език на омразата, представяйки лицето Динко Вълев за супергерой?

Като оставим настрана терминологичното смесване на понятията „бежанци“ и „нелегални имигранти“, използвано в материала, бихме искали да научим това ли е официалната позиция на телевизията към тези хора и призовавате ли зрителите си да бъдат „супер-герои“ като Динко – да бият и заплашват чужденците.

Надяваме се, че ще отговорите бързо на въпросите. Те, уверяваме Ви, вълнуват не само нас, а и много от Вашите зрители, които през последните дни се обърнаха към Асоциацията  на европейските журналисти – България с искане да реагираме по повод въпросния материал. 

С уважение,                                                                                                                               

Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ)