Всеки, който иска да работи в системата на държавната администрация, да минава през централизиран конкурс с тестове за компетентност. Това предвиждат промени в Закона за държавния служител, обсъдени на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Целта е да се разшири обхвата на вътрешния подбор на кадри, да се сложи край на назначенията без конкурс, а администрацията да стане по-привлекателна за младите хора, обобщи промените вътрешният министър Румяна Бъчварова. 

Занапред, например, заобикалянето на конкурса при постъпване на работа ще бъде практически невъзможно, защото по думите на Бъчварова "всички вратички за това се затварят". Ще се въведе забрана за назначаване на лица по заместване, които не са преминали успешно централизирания етап на конкурса по кандидатстване. Предлага се и забрана за назначаване на непълно работно време за служители на ръководни постове.

"Основната цел на тези промени е да се повиши качеството на служителите, както и да дадем по-голяма стабилност на назначенията и администрацията. По този начин може да въздействаме и срещу спонтанните своеволни политически назначения при промяна на екипите на управление, за да се гарантира стабилността на администрацията", подчерта вътрешният министър.

Синдикатите и бизнесът подкрепиха промените по принцип, но споделиха някои опасения. Според Асоциацията на индустриалния капитал в България законопроектът е пълен с неясноти, които трябва да се изгладят преди внасянето му за обсъждане в Народното събрание. От Българската търговско-промишлена палата пък са на мнение, че конкурсите няма да постигнат ефект, защото липсват гаранции за обективност при оценката.

"Ние сме за обективното назначаване на държавната администрация, но сме против Институтът за публична администрация да изготвя конкурсите, който е безсмислена институция", коментира на свой ред президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова обеща конкретните предложения да бъдат преразгледани и благодари на социалните партньори за оказаната подкрепа.