Прекратяването на огъня в Сирия влиза в сила на 27 февруари, се казва в съвместно заявление на Русия и САЩ, публикувано от държавния департамент, предаде БГНЕС.

"Прекратяване на военните действия ще започне в 00:00 AM , местно време в Дамаск на 27 февруари 2016 г." , се казва в документа.

„Съединените американски щати и Руската федерация, като съпредседатели на Международната група за подкрепа на Сирия се стремим да постигнем мирно разрешаване на кризата в Сирия при пълно зачитане на фундаменталната роля на Организацията на обединените нации. Ние се ангажираме да осигурим максимална подкрепа за край на сирийския конфликт и създаване на условия за успешен политически преход, ръководен от самите сирийци чрез посредничеството на ООН”, се посочва още в изявлението.

В него се подчертава, че условията на примирието се отнасят за всички страни в конфликта, с изключение на терористични групи. Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун приветства съобщението за прекратяване на военните действия в Сирия.

Генералният секретар приветства споразумението, обявено от американския държавен секретар Джон Кери и руския външен министър Сергей Лавров”, заяви говорител на Мун.

САЩ също приветстваха окончателното споразумение за прекратяване на огъня в Сирия. Те изразиха благодарност за приноса на Русия и другите членове на Международната група за подкрепа на Сирия.

"Днешното споразумение е резултат от съгласуваните дипломатическите усилия на много държави и групи”, заяви Джон Кери.

„Искам да благодаря на всички, които работиха усилено, за да го постигнат, включително делегацията на САЩ и Русия, както и на останалите членове на групата за Сирия”, допълни той. Ръководителят на дипломацията на САЩ предупреди, че предстоят още "значителни предизвикателства". Той увери, че САЩ ще останат бдителни за прилагането на споразумението.