Чета и не вярвам на очите си. Слушам и не вярвам на ушите си. Не мога да проумея: каква е тази възторжена лекота, тази патетична приповдигнатост, тази екзалтирана възбуденост, тази алцхаймерска надъханост у войнстващи наши русофили и туркофоби (някак случайно, като чисто и просто съвпадение и еврофоби, ЕС-фоби, НАТО-фоби, американофоби, но това са думи от друга песен) – 
-- от редовия геополитически мечтател на чашка ракия, 
-- през възбудения от омраза към не-българите в България спец по геоикономика, и
-- неуниващата и говореща в стила „баба Ванга каЖа“ геонергийна професорка
-- та до получилия второ геостратегическо дихание академик, – 
с която те примират от радост и тръпнат от нетърпение Русия и Турция да започнат война помежду си, защото, разбира се, Русия със същий блицкриг ще разгроми за броени дни вечния ни враг и ще измие танковете си в проливите!!!
Тези войнолюбци изперкали ли са, деменция ли ги тресе, паркинсон ли ги кара да се тресат, та плещят неща все в този дух?! 
Осъзнават ли всички те какво приказват и дават ли си сметка и те, и легионът войнстващи (защото предвкусват страстно и сластно войната между Русия и Турция и й стискат палци) наши русофили-туркофоби за поне четири неща, дори ако се допусне някак, ама съвсем някак, че действително може да се стигне до жадуваната от тях война:
Първо, така подгряват ниски и низки страсти у без това шашнатото и загубило връзка с националната, регионалната, континенталната и глобалната реалности наше сиво-масово, тълпоподобно обществено, с извинение, мнение.
Второ, една такава война би била огромна трагедия за обикновените хора в Русия (те Турция я мразят и затова за обикновените хора там няма да мислим сега), за младостта на Русия, за майките и бащите на младежите в Русия, и за Русия като цяло.
Трето, една такава война би била за нашия регион по-страшна от цял „букет“ от природни, техногенни и антропогенни бедствия, аварии, катастрофи, пандемии, тероризми и прочие извънредни ситуации, кризи и екстремални изпитания.
И четвърто, стигне ли се до подобна война, България ще е един от главните губещи – извън Русия и Турция, ние ще сме Губещият. Само тази война ни липсва! Ние и без това скоро без чужда помощ ще се бутнем в пропастта на вътрешнобългарските разпри и раздори и на бездарното многолетно властване, та остава и една война наоколо да ни засили в бездната (бездна – без дъно) на пропастта, към която летим стремително с нарастваща при приближаването към нея скорост.