Продължаващ икономически растеж в България и в целия Евросъюз предвижда традиционната пролетна прогноза на ЕК. За страната ни се предвижда растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) от 1,7% за 2014 г. и 2,0% за 2015 г.

Прогнозата на Комисията от пролетта е възстановяването на икономиката в Европейския съюз да продължи, след като той успя да излезе от рецесията преди година. През 2014 г. растежът на реалния БВП се очаква да достигне 1,6% в ЕС.

"Дефицитът намалява, наблюдаваме активизиране в инвестициите и подобрение на ситуацията със заетостта — нещо много важно. Непрекъснатите усилия за реформа в държавите членки и в самия ЕС дават резултати. Настоящата структурна промяна ми напомня за мащабните промени, направени от държавите в Централна и Източна Европа през 90-те години и след това във връзка с присъединяването им към ЕС точно преди 10 години. Техният опит е доказателство за това колко е важно да се подемат структурни реформи на ранен етап и работата по тях да не прекъсва независимо от предизвикателствата по пътя до крайната цел. В този смисъл не бива да отслабваме усилията си за създаване на повече работни места за европейците и за увеличаване на потенциала за растеж", каза Сийм Калас, зам.-председател на Комисията, цитиран от БГНЕС.

Според ЕК обаче икономиката на България все още не може да реализира пълния си потенциал. Освен това, прогнозата взима под внимание рисковете, които тежат върху българската икономика. В прогнозата се отбелязва, че зависимостта на България от руските газови доставки може да се превърне в бреме за икономическия растеж в случай на прекъсване на вноса.