АНТОНИЯ РАНГЕЛОВА

Националният отбор на България по волейбол е един от най-добрите в света. Това е известно на мнозина. Понастоящем той заема шесто място в световната ранглиста, изпреварвайки други волейболни държави като Куба, Аржентина, Германия, Сърбия и т.н. Редица министри на спорта и общественици често са допускали грешката да го наричат „най-успешният български спорт”. Не, той не е най-успешният ни спорт, но грешката е простима и разбираема, защото волейболът безспорно е един от най-обичаните в България. През последните години, „лъвовете” се превърнаха в истински герои, а родният запалянко с нетърпение очаква всеки техен домакински мач. 

Това лято българските фенове ще имат много възможности да гледат своите любимци, тъй като сезон 2014 ще е изпълнен с волейболни емоции. Програмата на „лъвовете” е повече от интригуваща, а добрата новина е, че Варна и София ще домакинстват на едни от най-зрелищните битки. 

Волейболният маратон стартира с най-комерсиалния турнир - Световната лига. Съветът към Международната федерация по волейбол (FIVB) в Лозана реши България да попадне в група "В", заедно с отборите на Русия, САЩ и Сърбия. Възпитаниците на треньора Камило Плачи стартират с домакински битки срещу силния тим на САЩ на 23 май. След това волейболистите ни ще изиграят контроли срещу Австралия, а първата седмица на юни ще се изправят срещу подмладения състав на Сърбия.

Цветан Соколов и компания ще имат поредица от контроли с различни съперници по време на подготовката за Световната лига. Първите проверки ще бъдат срещу тима на Холандия. Двубоите са насрочени за 9-и и 10 май в столичната зала „Христо Ботев”. На 16 май в морската ни столица пък пристига амбициозният състав на Иран, с който нашите ще имат три контроли.

Програма за домакинските срещи:
 9 - 10 май, България - Холандия, контроли, зала „Христо Ботев”, София
16 - 18 май, България - Иран, контроли , Дворец на културата и спорта, Варна
23 май, България - САЩ, Дворец на Културата и спорта, Варна, Световна лига
24 май, България - САЩ, Дворец на Културата и спорта, Варна, Световна лига
31 май - 1 юни България - Австралия, контроли (уточняват се дати и зали за срещите)

7 юни, България - Сърбия, „Арена Армеец”, София, Световната лига

8 юни, България - Сърбия, „Арена Армеец”, София, Световната лига

5 юли, България - Русия, „Арена Армеец”, София, Световната лига
6 юли, България - Русия, „Арена Армеец”, София, Световната лига

Камило Плачи обяви групата за Световната лига. Отсъстват някои от най-опитните играчи.

Както вече писахме Камило Плачи обяви доста любопитен състав за предстоящата Лига (ВИЖ ТУК). В групата попаднаха шестима абсолютни дебютанти, на които обаче два ли ще се разчита по време на официалните срещи. Основният гръбнак на тима е съставен от опитни и добре познати лица. Тъй като играта ще зависи от тяхната форма, нека проследим

как се представиха те в клубните си отбори през настоящия сезон. 

Основният ни разпределител Георги Братоев започна сезона в родната „Суперлига”. За изненада на мнозина Жоро подсили младия състав на „Славия”, но се задържа в първенството ни едва два месеца. След старта в „белия” клуб Братоев отлетя за Харков (Украйна). Българинът заслужи титулярното си място в украинският отбор и беше ключова фигура за спечелването на купата на страната, както и на шампионата. 

Основният реализатор на тима ни - Цветан Соколов, за четвърта поредна година бе част от първенството на Италия. Цецо безспорно бе лидерът на своя „Тренто”. След редица финансови затруднения клубът придоби изцяло нов облик и се раздели с основните си играчи (Матей Казийски, Османи Хуанторена, Рафаел де Оливейра). Това доведе до ситуация, при която Соколов остана един от малцината наистина класни състезатели на клуба и в един момент цялото нападение на „Тренто” бе концентрирано около българина. Диагоналът ни натрупа сериозен игрови опит и самочувствие.

Цветан Соколов изигра много силен сезон в Италия.

Капитанът на отбора Тодор Алексиев за трета поредна година игра в силния руски тим  „Газпром-Югра” (Сургут). Посрещачът бе с основен принос за доброто класиране на тима, като Тошко показа много стабилни изяви през целия сезон. Капитанът ни определено е в добра форма и ще очакваме много от него на предстоящите двубои от Лигата.

Другият посрещач в тима ни - Тодор Скримов, подсили опашкаря в италианското първенство „Андреоли” (Латина). За Скримов това бе първи сезон в Италия, след няколко много успешни години във Франция. За съжаление посрещачът не се чувстваше толкова уютно в "Сериа А" и не успя да разгърне пълния си потенциал. Тошко ще има възможността да покаже забележителния си отскок и бърза ръка в двубоите от Лигата и световното първенство.

Централните блокировачи, на които ще разчита Камило Плачи по време на Световната лига, най-вероятно ще бъдат Виктор Йосифов и Николай Николов. Йосифов е част от тима на Фрийдрихсхафен и в момента играе решителен плейоф за титлата на Германия. Въпреки че първенството там не е сред най-силните, Вики все пак натрупа сериозен опит и се открои като един от най-добрите на своя пост в Бундеслигата. Ники Николов изигра сезона в силното иранско първенство. Неговият „Матин” (Варамин) грабна шампионската титла на страната, а под вещото ръководство на италианския специалист Даниеле Баньоли, Николов със сигурност е развил волейболните си качества.

 Сърцето и душата на отбора Теди Салпаров бе част от френската "Лига 1".

В „АСЮЛ Волей” (Лион) игра и бившият капитан на националния отбор Владимир Николов. Отборът се представи доста посредствено, като след много усилия и драматизъм се спаси от отпадане в по-долната дивизия. Най-важното е, че Теди е здрав и ще участва в мачовете от Лигата. Неговите емоционални реакции са незаменими, а радостта му след всяка точка взривява цялата публика.

След комерсиалния турнир България ще участва и на световното първенство в Полша от 30 август до 21 септември.  Тимът ни попадна в предварителна група "С", като ясни са само два от съперниците ни - Русия и Китай. Останалите участници ще излязат на по-късен етап, след като бъдат изиграни всички зонални първенства. За световното се очаква в състава ни да се завърнат Андрей Жеков, Теодор Тодоров, Светослав Гоцев и Боян Йорданов, които пропускат мачовете от Световната лига поради различни травми и умора.

Виждате, че наистина ни очаква едно вълнуващо волейболно лято. Независимо на кое място завършат националите ни, победителят от сега е ясен - това е българската публика, която ще може да се наслади на волейбол от най-висока класа и да подкрепи в залите в София и Варна своите герои.