Лидерът на БСП Сергей Станишев направи нескопосан опит да се възползва от Гергьовден за предизборни цели. В поздравително видео, разпоространено чрез профила му във фейсбук, Станишев заяви, че социалистите се опитват да правят това, което навремето е правил и Св. Георги. 

 

Нека си спомним, че Св. Георги е толкова обичан, толкова уважаван като светия именно защото се е борил за доброто. Защото е надмогнал вътрешни съмнения, доказал се е не само като доблестен войн, а и като стоик, който защитава бедните, защитава слабите. И от това днес България има нужда повече отвсякога. Това се опитваме да правим и ние, социалистите.

Това бе част от поздравлението на Станишев по случай празника. Той каза още, че  Гергьовден е символ на избора между доброто и злото, а на изборите за европарламент на 25 май ни предстои избор между "добрите сили и змея". Според Станишев всеки трябва да направи своя избор - дали иска да бъде жертвено агне и да живее от Гергьовден до Гергьовден или е готов за води своите битки за доброто и за справедлива България.