След като лидерът на БСП Сергей Станишев не се посвени да обяви Свети Георги за социалист, още две партии се възползваха от светлия християнски празник, за да си спретнат дребни политически агитацийки.

ГЕРБ и „България без цензура“ буквално се сблъскаха в желанието си да раздадат курбан пред храма „Свети Георги Победоносец“ до столичните Пет кьошета. Хората на Бойко Борисов се бяха разположили вдясно от входа на църквата, а тия на Николай Бареков – на гърба й.

Първи пристигнаха ГЕРБ-ерите.

Малко след 10 ч те се разшетаха около черквата, носеха маси, а лично зам.-председателят на парламентарната им група Красимир Велчев сглобяваше шатрата, под която да се сложат казаните с курбана. Е, в началото не му се получи, липсваха някои елементи за сглобката, но в края на краищата шатрата бе вдигната.

Велчев сподели, че събитието не е предизборно, защото партията всяка година раздавала храна на Гергьовден. Пък и нали общината е тяхна.

Край ГЕРБ-ерите се навърташе и бившият шеф на Комисията по досиетата Методи Андреев в компанията на евродепутата Андрей Ковачев.

На курбана можеха да се видят и другият зам.-шеф на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев и административният секретар на партията Цветомир Паунов.  

Наоколо течеше оживление – баби се мереха по стара традиция на Гергьовден. Навремето хората проверявали колко тежат веднъж годишно преди да почна тежката работа на къра.

За здраве и берекет пък млади и стари се люляха на гергьовските люлки.

В това време епископ Тихон, председател на настоятелството на храма „Свети Александър Невски“ водеше празничната служба в „Свети Георги“. След края й Тихон поведе литийното шествие на обиколка около църквата. Епископът небрежно подмина групата на ГЕРБ-ерите и отиде право при Бареков, за да освети неговия курбан.

После все така без благословия към „алтернативното“ събитие се прибра в църквата. Наложи се хората на Бойко Борисов да го молят повторно да излезе, та да могат да раздадат и те от агнешката чорба.

Междувременно Николай Бареков усилено закъсняваше за своя курбан. Повече от час. За сметка на това го чакаха накуп всички журналисти, които дори не погледнаха събитието на ГЕРБ. Не си били платили за отразяване...

Бареков пристигна, минавайки покрай входа на църквата. Похвали се, че всички баби от „курбана на ГЕРБ“ го награбили и казали, че ще гласуват за него. И призова журналистите да питат хората на Бойко Борисов кой им плаща курбана, защото той лично извадил пари от джоба си, а на ГЕРБ-ерите им плащала общината.

После с делови вид свали сакото си, надяна жълта готварска престилка и... свали скъпия си часовник, подавайки го на пиарката си.

После демонстрира какво значи „чисти ръце“ - изтри ги в салфетка.

Придобил „народен“ вид най-после взе да сипва курбана.