Българският туристически сектор не трябва да се плаши от отлив на руснаци заради призива на премиера Медведев московците да идат в Крим вместо в България или заради евентуални санкции от страна на ЕС. Поевтиняването на рублата идва дюшеш за бизнеса по Черноморието, става ясно от репортаж на Блумбърг.

Ако получаваш заплатата си в рубли плажът в Европа ще е труден тази година, казва 37-годишният мениджър по продажби Василий Исаев, който се труди над домашното си по английски в парк в близост до булевард "Тверски" в центъра на Москва, пише Блумбърг.
Тази година вместо в Италия ще отидем в България, като ще наемем апартамент близо до морето, казва Исаев.

Непрекъснатото увеличаване на санкциите върху капиталовите потоци от и към Русия и последвалата разпродажба на активи доведе до поевтиняване на рублата със 7,6% спрямо долара от началото на годината. След аржентинското песо рублата е най-губещата сред 24 валути на държави с развиващи се икономики. От началото на май рублата е загубила почти процент.

Централната банка се опитва да ограничи поевтиняването, като от началото на март е повишила основната лихва с 2 процентни пункта. Но заради поскъпването на вносните стоки инфлацията непрекъснато се покачва, като през април средногодишната й стойност е достигнала 7,3%.

Според Международния валутен фонд заради отлива на капитал от страната Русия вероятно е изпаднала в рецесия. Смята се, че за първото тримесечие на 2014 г. от страната са изтекли парични потоци на стойност от $ 50,6 млрд. при $ 63 млрд. за цялата 2013 г.

Туристически агенции потвърждават, че заради слабата рубла руснаците все повече се насочват за лятна почивка към близки дестинации и предпочитат Гърция и Черна гора вместо Испания.