Депутатите създадоха днес временна комисия, която ще разследва срещата на президента Росен Плевнелиев с представител на австрийската електрическа компания ЕВН през март във Виена.

Тъй като разследването на държавния глава от страна на парламента противоречи на Конституцията, освен ако не става дума за държавна измяна и нарушение на основния закон, истинската дейност на комисията е прикрито зад дълго заглавие, достойно за книгата "Гинес".

Тя ще се нарича Временна анкетна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства, свързани с дейността на фирмите лицензианти на ДКЕВР за разпределение и снабдяване с електроенергия, а също и дружества концесионери за добив на природни богатства, довела до ощетяване на българските граждани и българската държава, както и нерегламентираните им контакти с представители на държавата и свързани с политически партии лица.

Абревиатурата й без предлозите би била от 38 букви и би се изписвала по следния начин: ВАКИВФОСДФЛДКЕВРРСЕДКДПБДОБГБДНКПДСППЛ.

Вносители на решението са депутати от „Атака” и БСП. Според тяхната мотивировка тази комисия ще е още една инициатива за решаването на проблемите на гражданите с електроразпределителните дружества. Илиан Тодоров („Атака”) специално изтъкна, че според него правителството на Пламен Орешарски полага усилия за решаването на тези проблеми, включително чрез процедура по отнемането на лицензите на ЕРП-тата.

„През последната година доказахме, че сме за възвръщане на законността и върховенството на правото”, заяви Явор Куюмджиев (БСП).

Данаил Кирилов от ГЕРБ възрази на управляващите, че ЕРП-тата не са единствените, които участват във веригата по ценообразуването на тока. Според него съсредоточването само върху тяхната дейност създава съмнения, че останалите участници се пазят от властта. Той дори направи предложение за разширяване на обхвата на комисията в тази насока, но то не бе прието. Кирилов каза още, че Плевнелиев не е единствения държавник, който се е срещал с представители на ЕРП-та. Той напомни, че вече се знае за среща на премиера Пламен Орешарски и икономическия министър Драгомир Стойнев с представители на ЕВН, която се е състояла миналия месец. Ивайло Московски пък заяви, че основната причина за тежкото състояние на енергетиката са дадените милиарди за проекти като АЕЦ „Белене” и „Цанков камък". 

Зам.-шефът на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева припомни, че има действащи парламентарни комисии по енергетика и регионално развитие, които ще бъдат обезмислени от новосъздадената временна комисия. Тя каза още, че твърдението, че контактите на президента с представители на ЕВН са нерегламентирани, не отговаря на истината. Според нея създаването на тази комисия няма да издържи на атака в Конституционния съд.

„След изборите мнозинството ще вдигне цената на тока, дотогава ще прави подобни комисии”, обобщи Цачева.

Решението за комисията бе прието с гласовете на БСП, ДПС и „Атака”. За председател на комисията бе избрана Магдалена Ташева ("Атака"). Преди няколко месеца тя се прочу когато нарече бежанците от Сирия „сган”, „канибали”. „убийци” и др. Кандидатурата й за председател бе подкрепена от собствената й партия, както и от БСП и ДПС. Ташева заяви, че срещата на Плевнелиев с ЕВН е станала точно в момента, в който българската държава е започнала да защитава потребителите срещу монопола на ЕРП-тата, с което ясно показа с какво основно ще се занимава подопечната й комисия. Зам.-шефове на комисията са Мустафа Карадайъ (ДПС) и Явор Куюмджиев (БСП).

Още миналата седмица от ЕВН коментираха, че срещата между Плевнелиев и директора на компанията Щефан Шишковиц е била организирана "ад хок", по тяхна инициатива. Целта е била държавният глава да бъде информиран за позицията на компанията по възникналия казус с некомпенсираните разходи за зелена енергия. Преди дни премиерът Орешарски потвърди, че е имал среща с ЕВН и "Джейлан холдинг". На срещата било обсъждано строителството на „Горна Арда”.