Наскоро непознат за мен човек написа в социалната мрежа „Пешо, Гошо, Минчо и Стояне – скоро ще дойде и вашият час, фашисти“. (имената са измислени, но случката е истинска)

Наскоро познат на всички млад мъж, наричащ се националист, посочи с пръст двама монаси и организира „рейд“, за да ги изгони от манастира, в който служеха.

Наскоро неизвестен автор разпространи из медиите колаж с изгорени тела и портретите на конкретни публични фигури, които бяха директно обвинени за убийствата без да имат абсолютно нищо общо. Имаше и надпис „Проклети да сте“. А и преди това сме се нагледали на списъци с "предатели".

Наскоро жители на едно село изгониха напълно незаконно чужденци от територия, която не им принадлежи. Защото били „етнически най-чистото село“.

Наскоро едно телевизионно шоу в национален канал се зае с „прочистването“ на църквата от хомосексуални и посочи на цяла България лошите, които трябва да бъдат преследвани.

Отдавна една партийна телевизия прави основно това – излъчва портрети на „врагове“ - популярни представители на гражданското общество, обвинявайки ги за всички несгоди на клетия народ. Насъсква, ако не сте ме разбрали.

Не чак толкова отдавна група смелчаци реши да организира граждански патрули срещу чужденците. Същите редовно „патрулират“ срещу хората с различна сексуална ориентация.

Нищо особено – ежедневие

А всеки, който надига глас да каже, че това не е редно, е обявяван за... фашист.

Вас наричали ли са ви фашист? Ако не са, значи или не живеете в България, или сте минали в нелегалност. Тази дума тук е залепвана както на тези, които нападат различните от тях, така и на онези, които се опитват да бранят правата на различните.

Фашист е всеки, който оспорва по някакъв начин правотата на Съветския съюз, Руската федерация или както ще се казва в бъдеще държавата, управлявана от Кремъл. Фашист е и всеки, който разпространява пропагандата на Москва срещу свободните медии, гражданските организации, хомосексуалните...

И обратното: антифашистка е всяка линия, успоредна на кремълската. Антифашистка трябва да бъде и всяка гражданска позиция срещу проявите на държавно отглежданата нетърпимост към другите.

Хиляди умни хора са писали за фашизма – какво е, защо се поражда, как се предотвратява. И ако за момент забравим за противоречивата история, много по-лесно можем да стигнем до важното днес в България – фашизмът и фашистките прояви са престъпления.

Толкова е просто

Заканата, самоуправството, дискриминацията, организирането на група за извършване на престъпления, проповядването на нетърпимост и омраза... всичко това са нарушения на закона. Повечето са вписани като престъпления в Наказателния кодекс, а достатъчно други закони също санкционират подобни прояви.

Значи би трябвало да е много лесно – просто всеки изпълнява задълженията си по закон и изобщо нямаше да има такава тема.

Ако някой извършва престъпление, това е работа на прокуратурата. Ако някой насажда омраза чрез медиите, това е работа на Съвета за електронни медии. Ако някой се опитва да печели политическа подкрепа чрез омраза, тогава е нормално да реагират проевропейските партии и да защитят ценностите, коите сме вписали и в конституцията си.

Ако някой напада храма на различните, работа на държавата е да осъди това престъпление и да накаже извършителите му. Българската държава обаче предпочете да застане на страната на нападателя и го защити пред съда в Страсбург.

В по-добрите случаи просто всички изредени бездействат – идеална среда за фашизма да се чувства отлично. А малцината, имали глупостта да надигнат глас, ще бъдат наричани фашисти. И ще служат за мишени на онези, които се правим, че не виждаме.