За втори път от ГЕРБ поискаха оставката на зам.-председателя на парламента Мая Манолова. Те внесоха в парламента искане за предсрочното й освобождаване като заместник на Михаил Миков. Мотивът - системно нарушавала правилника, но днес вече прекалила, не давала думата на опозицията.

Със същия мотив групата на Бойко Борисов поиска оставката й и миналия декември. 

Това стана насред втория опит на парламента да приеме Закона за МВР, който герберите бойкотираха в сряда. Заради липсата на кворум се провали заседанието. Преди това обаче няколко души от тях използваха стария парламентарен прийом на протакането - изказваха се по всеки текст от закона.

Така днес пък се оплакаха, че Манолова не им давала думата. "Не може да говори повече от всичките си депутати, взети заедно. В последните два дни по един закон, по който въобще не би трябвало да си отваря устата, тя коментира през изказванията на депутатите, над тях, зад тях, прекъсва", оплака се Владимир Тошев от ГЕРБ.

"За тези, които са следили парламентарния дебат, е ясно, че се съгласих с всички предложения на опозицията, които бяха на ръба и отвъд чертата на парламентарния правилник. Всички техни искания за гласувания, за прегласувания, процедури, лични обяснения бяха удовлетворени с риск това да загуби допълнително време и да попречи на закона за МВР",отвърна на обвиненията Манолова.

Тя повтори тезата на колегата си Кирил Добрев от предния ден, че от ГЕРБ се опитват всячески да препятстват приемането на Закона за МВР, който с нетърпение очаквали всички 50 000 души, работещи в системата. И определи действията им като "нищоправене".

Все пак народните избраници и в момнта приемат текстове по закона като удължиха работното си време с три часа - до 17 ч днес.

Групата на ГЕРБ обаче пак се опита да провали заседанието. Избраниците й в залата поискаха поименна проверка, за да се установи има ли кворум. Според парламентарния правилник това могат да правят само председателят на ПГ, заместниците му или упълномощено лице. Хората на Борисов предоставиха пълномощно от зам.-шефа Димитър Главчев. Червеният Кирил Добрев обаче ги обвини в лъжа. Лично бил видял как пълномощното подписва редовият депутат Красимир Ципов и поиска да се удостовери автентичността на парафа на Главчев.

Ципов отвърна на атаката също с атака и попита:

"На вас кой ви даде пълномощно да фалшифирате подписите на хиляди български граждани по време на предизборната кампания през 2009 г.?!". Депутатът визира старият случай, в който според тях социалистите са използвали неправомерно личните данни на 2 милиона граждани, за да ги агитират по телефона. 

На финала в залата влезе самият Главчев и "удостовери", че той е разписал пълномощното. А поименната проверка, според Миков, показа, че има кворум. Но председателят не обяви какъв е броят на народните избраници в залата.