Руският президент Путин ще се види със западни лидери за първи път от избухването на кризата в Украйна и това ще стане на годишнината от десанта в Нормандия през Втората световна война, заяви посланикът на Русия в Париж.

На 70-годишнината на 6 юни във френската провинция ще присъстват американският президент Барак Обама и германската канцлерка Ангела Меркел. Естествено в тържествата ще участва и домакинът Франсоа Оланд, президент на Франция.

Руският посланик Александър Орлов потвърди, че Путин планира да бъде на церемонията, след като президентът Оланд и министърът на отбраната на Франция Жан-Ив льо Дриан са обявили, че той все още е добре дошъл в Нормандия.

"Заявих на Владимир Путин, той като представител на руския народ, е добре дошъл да участва в тържествата", отбеляза Оланд пред телевизията.

Както е известно отношенията между Запада и Русия се изостриха безпрецедентно след рухването на комунизма в Европа заради кризата в Украйна. САЩ и Евросъюза наложиха сериозни санкции на Москва и обкръжението на Путин след анексирането на Крим.

Изявленията на френския държавен глава и на министъра бяха направени само ден след като руският лидер призова сепаратистите да отложат референдума за федерализация в Украйна, насрочен за 11 май. Засега обаче нито в Донецк, нито в Луганск са решили да спрат допитването.

"Десантът в Нормандия обърна хода на Втората световна война, но тя нямаше да завърши успешно за съюзниците без отварянето на Източния фронт", коментира Жан-Ив льо Дриан и добави, че затова е важно всички, които са взели участие в победата над фашизма да бъдат представени на церемонията.