Доналд Тръмп - един от кандидатите за президент на Републиканската партия в САЩ, предизвика пореден скандал, предаде Би Би Си. Това стана, след като милиардерът сподели в туитър цитат, приписван на италианския фашистки лидер Бенито Мусолини.

„По-добре да живееш ден като лъв, отколкото сто години като овца“, гласи фразата.

Няма 100-процентово доказателство, че тя е произнесена от Дучето.

"ДИНОЗАВРИТЕ" ОТ РЕПУБЛИКАНСКАТА ПАРТИЯ НА ВОЙНА С ТРЪМП

Тръмп я споделил от профила @ilduce2016 . Оказа се, че той е създаден от популярния блог Gawker, който се рекламира като източник на новините и клюките в медиите в Манхатън. Оттам признаха, че са искали просто да "подхлъзнат" Тръмп. Те решили да публикуват в @ilduce2016 цитати на Мусолини, като подпишат всички с името на Доналд Тръмп. И са очаквали милиардерът да сподели в своя профил в туитър някоя от тях, както и станало.

ЕТО ГО СЛЕДВАЩИЯТ НАЙ-ВЕРОЯТЕН ПРЕЗИДЕНТ НА САЩ

Самият Тръмп призна, че е копирал фразата. Той обаче добави, че не съжалява за решението си да публикува цитата, защото го е намерил за интересен. Богаташът не знаел, че той се приписва на бащата на фашизма. Фразата го привлякла сама по себе си.

Тръмп уточни, че не желае да бъде асоцииран с фашизма, но не вижда нищо осъдително в своето послание. Важно е какво е било казано, а не кой го е казал за първи път.

ЕТО КАК ДОНАЛД ТРЪМП МОЖЕ ДА СЕ ПРЕПЪНЕ

Всичко това става в навечерието на супервторника. Утре и двете главни партии в САЩ ще избират кандидатите си едновременно в 11 щата и една територия - Алабама, Арканзас, Колорадо, Джорджия, Масачузетс, Минесота, Оклахома, Тенеси, Тексас, Върмонт, Вирджиния и Американска Самоа. Републиканците ще гласуват и в Аляска.