"Още първата или втората седмица те му пуснаха дела. Той от тия дела нищо не разбира. Той така се уплаши, изпадна в депресия, започна да взима лекарства и  му казва (на Калоян Топалов, председателя на Софийския градски съд, б.р.): „Аз взимам лекарства, не мога.” И той му казал: „Аз от 4 години съм в депресия, пък нищо..."

Това разказва пред Канал 3 майката на съдия Цветан Ценов, чийто труп бе намерен пред дома му в София на 18 февруари, а основната засега версия е самоубийство.

МИСТЕРИОЗНА СМЪРТ НА СЪДИЯТА ПО ФАЛИТА НА ЦСКА

Зачернената майка дава интервю пред медията, процент от която официално е на Делян Пеевски, докато в "семейството" медии тече невиждана атака срещу Калоян Топалов. Под "той от тия дела нищо не разбира" Маша Стоянова има предвид, че синът й е печелил с отличие конкурс за съдия по гражданско право, а го назначават в търговското отделение на СГС.

Ценов не бил добре запознат с материята и споделял опасенията си, че няма да се справи на председателя Топалов и заместничката му Радостина Данаилова, разказва майката на съдията.

Ръководството на съда обаче неглижирало влошеното състояние на Ценов и продължавало да го затрупва с много и сложни от правна гледна точка дела, твърди майката. Както е известно, сред тях са делото за вакъфските имоти и това за несъстоятелността на футболeн клуб ЦСКА.

(Тезата за натиска и "некомпетентността" на сина й е странна, защото именно след като оглавява СГС през 2015 г., Топалов със своя заповед командирова Ценов от Софийския районен в Градския съд, който често е наричан най-важният съд в страната, който гледа най-сложните дела срещу видни обвиняеми и с огромен материален интерес, б.р.).

"Командироването на колегата Ценов бе извършено по мое искане и предложение съобразно предварително изготвени вътрешни критерии за командироване, приложими към всички командировани магистрати след април 2015 г. Поради високия си професионализъм съдия Ценов покри убедително не само критериите за командироване, но и получи максимална оценка - отличен 6.00", написа Топалов след трагедията.

"В 3 заседания се яви свръхусилията си. И накрая вече отива и казва, че иска да се върне обратно в Районния съд. И той какво му е казал: „Ти ще се върнеш, ти си първият, който ще се върнеш. Няма да четеш за конкурс! Никога няма да видиш по-нататък кариерно израстване. И да ги спечели – никога няма да има кариерно израстване”, разказва още Маша Стоянова пред Канал 3.

Т.е., Топалов е заплашвал сина й с перспективата,... че не позволява самият Ценов да слезе по собствено желание от престижното по-високо стъпало на по-ниското - районния съд.

СЪДИЙСКА АСОЦИАЦИЯ: СЪДИЯ СТАНА МРЪСНА ДУМА

Както Клуб Z писа, след трагедията със съдия Ценов в определени медии излезе, че административният му ръководител го е уволнил в деня, преди той да посегне на живота си. Наложи се в открито писмо Топалов да заяви, че е "погнусен от незачитане на човешката трагедия и дълбоко разочарован от девалвацията на морала в част от българските медии" и че, разбира се... съдиите не се уволняват от административния им ръководител, а от Висшия съдебен съвет.