Американският президент барак Обама няма да се срещне с руския лидер Владимир Путин на 6 юни във Франция, където и двамата ще участват в честването на 70-ата годишнина от съюзническия десант в Нормандия, предаде ИТАР-ТАСС.

Такава среща не е планирана, заяви говорителката на Държавния департамент Мари Харф. 

Причина са събитията в Украйна. "Не смятам, че ще се срещаме с Путин, имайки предвад това, което се сличва", допълни Харф.

Същевременно тя изтъкна, че пристигането на Путин във Франция няма да доведе до американски бойкот на проявата. "Може да имаме големи разногласия, но честването на тези, които донесоха мира в Европа, трябва да се състои", каза говорителката на Държавния департамент.

Вчера стана ясно, че Путин ще присъства на честването на юбилея от десанта в Нормандия. Освен френския президент Франсоа Оланд, там ще бъдат Обама и германската канцлерка Ангела Меркел.

"Десантът в Нормандия обърна хода на Втората световна война, но тя нямаше да завърши успешно за съюзниците без отварянето на Източния фронт", коментира френският военен министър Жан-Ив льо Дриан и добави, че затова е важно всички, които са взели участие в победата над фашизма да бъдат представени на церемонията.