ГЕРБ внася днес вот на недоверие към правителството за сектор "Енергетика" заради проваления проект "Южен поток". Това съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на НС.

Проектът за изграждане на газопровода все още не е спрян официално, въпреки острите критики на Брюксел към него. През март Еврокомисията обяви, че замразява преговорите с Русия за "Южен поток" заради кризата в Украйна. Миналата седмица Европарламентът гласува с огромно мнозинство резолюция за спиране на проекта. Тя обаче има незаконодателен характер.

Само преди десетина дни шефът на Газпром Алексей Милер обяви, че основното строителство на сухопътния участък на ”Южен поток” в България и Сърбия ще започне това лято, като още през май започва поставяне на тръбите.

В четвъртък икономическият министър Драгомир Стойнев вече коментира критиките на лидера на ГЕРБ в областта на енергетиката:

„ГЕРБ  допуснаха  много  грешки  и  в  икономиката,  и  в  енергетиката  и  за съжаление продължават да показват слабост и като опозиция. Тази държава има нужда от консенсус по важните теми, а не от дребни партийни игри. Фактите са категорични - проектът „Белене” бе спрян по време на управлението на Борисов, проектът „Южен поток” бе забавен пак по време на управлението на Борисов. Не искам от бившия премиер да си признава грешките, но настоявам да мери внимателно думите си, за да не вреди на България в арбитража за „Белене” и да не пречи на „Южен поток” и да ни остави да свършим работата”.

Късно снощи депутатите, които преди три дни се върнаха от ваканция за Гергьовден, решиха да си дадат нова почивка. Народното събрание няма да заседава от 14 до 23 май включително, решиха избраниците на народа по предложение на Станислав Владимиров от "Коалиция за България".