С Руско-турската война, довела до Освобождението на България Русия изпълнява решение на тогавашна Европа. Това каза пред Нова тв директорът на НИМ Божидар Димитров. Той припомни, че войната е предшествана от Цариградската конференция в края на 1876 г., която взема решение за създаване на две български държави. Султанът обаче отказва да изпълни тези решения, което довежда до войната. Тази конференция е пряк резултат от Априлското въстание.

Димитров коментира и проблема с бежанците.

"Не съм казал, че мигрантите трябва да бъдат покръстени, всички, насилствено, а само тези, които искат. Има хора, публична тайна е, пишат германски и български медии, че някои мигранти се запознават по един ли друг начин със Светото Евангелие и пламват от любов към християнството", каза още Димитров.

Той изтъкна, че в Германия протестантите много упорито работят с мигрантите.

"Това е била практиката и на Европа, и на Средновековна България. Мултикутурализъм няма, изглежда са били по-умни от нас. Това означава неразтворими общества. Ние ги приемаме в очакване на някакъв взрив. И Батак си е съжителствал с Тъмраш и Барутин до май 1876 г. След това съжителството се е превърнало в клане на едните над друтите. Ето, тези в Париж, които избиха 131 човека, са съжителствали мирно, тихо", обясни Димитров.

Според него мигрантската криза е сравнима с Великото преселение на народите през III и VII в. в Римската империя. Димитров е убеден, че причината за бежанската вълна не е войната в Сирия, а в по-добрия живот в Европа, както е било и по време на Великото преселение.

Според Димитров отказът на Европа да приема бежанци ще ги принуди да се върнат там, откъдето са дошли.

"Аз не се страхувам толкова за България. Ние сме встрани от най-краткия път и разни правозащитни организации, които по принцип не обичат България, разпространиха един мит, който ни е много изгоден - че на нашата граница граничарите бият и убиват. Това ни помогна много", обясни Димитров.

Според него при приема на бежанци трябва да има селекция, като първо трябва да се приемат майките с децата.

"Да спасим децата и на мен ми се къса сърцето. Но знам, че една част от тези деца са купени, за да предизвикат умиление пред телевизията. 1031 изоставени деца в България има, в Европа са десетки хиляди. Изоставени от бежанци", каза още Димитров.