“Не идвайте в Европа. Не вярвайте на трафикантите. Не рискувайте живота и парите си. Това е всичко за нищо. Гърция и всяка друга европейска страна нямат повече да са транзитни страни. Шенгенските правила ще влязат в сила пак”.

С тези думи председателят на Европейския съвет Доналд Туск се обърна днес от Атина към прииждащите към Европа нелегални имигранти.

Туск е на обиколка из страните от т.нар. Западнобалкански маршрут, като в идните дни отива в Турция и Сърбия. Нейната цел е страните по пътя на мигрантите да координират действията си така, че да намалят натиска върху границите на ЕС. На тази цел ще са посветени среща на върха на ЕС-Турция в понеделник и редовен Европейски съвет десет дни по-късно.

ЕС се опитва да спаси от замразяване Шенгенското споразумение за зона без вътрешен граничен контрол. Реална е опасността той да бъде възстановен през май, ако мигрантският поток от Турция през Гърция и Западните Балкани не намалее.

През миналата година в ЕС влязоха над 1 милион мигранти, които нямат визи, пристигат нелегално и голяма част от тях продължиха пътя си съм богатата западна част на Европа, без да преминат задължителните входни процедури - регистрация, пръстови отпечатъци и молба за убежище. Във всички тези случаи беше нарушен Дъблинският регламент за даване на убежище, който изисква кандидатът да изчака решаването на молбата му в страната-членка, където за първи път е стъпил на европейска територия.

Гърция е заплашена от това другите страни от Шенген да възстановят гранично-контролните си процедури с нея, т. е. да я изолират от зоната, ако до май не въведе ред по морската си граница с Турция и не започне системно да прилага европейското законодателство към мигрантите и бежанците.

Туск е поредният европейски лидер, който обеща, че проблемът на Шенген ще бъде решен с Гърция, а не без нея, но това решение не е в неговите ръце, а в тези на държавите-членки на зоната. Лидерите на ЕС ще се опитат на предстоящите две срещи на върха да изтръгнат от държавните лидери политически ангажимент зоната да не изолира Гърция. Ситуацията започва да прилича на миналогодишната, когато тя беше на косъм от отпадане от Еврозоната.

Ето какво каза Туск по този повод:

“Гърция е между най-засегнатите страни, всъщност най-засегнатата. Нека повторя това, което казах в Атина само преди две седмици: Изключване на Гърция от Шенген не е нито цел, нито средство в тази криза. Гърция е част от Шенген, от Еврозоната и от Европейския съюз и ще остане такава”.

“Трябва да изградим европейски консенсус основаващ се на общите ни решения и правила. Трябва да избягваме разделенията помежду ни, защото те не ни приближават към решение, но само подкопават доверието. Едностранните решения без предварителна координация, колкото и разбираеми да са в национален контекст, са всъщност вредни за европейския дух на солидарност”.

“Трябва да избягваме илюзията, че вместо пълно спазване на шенгенските правила, може да има друго, лесно и удобно европейско решение. Спазването на шенгенските правила няма да реши миграционната криза. Напълно съзнавам това. Но без него нямаме шанс да я решим”.

Столиците, които Туск обиколи дотук включват Виена, Любляна, Загреб, Скопие и Атина.