Последната класация на списание “Форбс” за милиардерите доведе до раждането на ред други подкласации - най-различни са, предвид заниманията на най-богатите хора в света.

Ето, например, 20-ица на най-заможните в света на спорта. Това са собствениците на клубове, а те логично фигурират в голямата листа. 

Вижте ги.

1. Стив Болмър, собственик на баскетболния “Лос Анджелис Клипърс”

Състояние: 23,5 милиарда долара.

В общата класация на “Форбс”: №26.

Възраст: 59 г.

Бившият президент на “Майкрософт” купи баскетболния “Лос Анджелис Клипърс” през 2014 г. за рекордните 2 милиарда долара. Държи се емоционално по време на мачовете, а тимът му побеждава доста по-титулувания съгражданин “Лейкърс” където го хване.

Болмър забива в коша на полувремето на домакински мачове понякога, отскачайки от батут.

2. Мукеш Амбани, собственик на отбора по крикет “Бомбай Индиънс”

Състояние: $19,3 милиарда.

В общата класация на “Форбс”: №36.

Възраст: 58 г.

Закупи тима от столицата на Индия през 2008 г. И го направи шампион в две от последните три първенства. Крикетът е спорт №1 в една от най-многолюдните държави на планетата.

3. Пол Алън, собственик на 3 клуба в САЩ

Състояние: $17,5 милиарда.

В общата класация на “Форбс”: №40.

Възраст: 63 г.

Един от създателите на “Майкрософт” притежава “Сиатъл Сийхоукс” (американски футбол), “Портланд Трейлблейзърс” (баскетбол) и “Сиатъл Саундърс” (футбол). Той закупи “Портланд” през 1988 г. за 70 милиона, а сега стойността на тима е $975 млн. Среден тим в миналото - “Сийхоукс” игра на Супербоул в два от последните три финала, като през 2014-а стана шампион на САЩ.

4. Дитрих Матешиц, собственик на отбори по футбол и тим във Формула 1

Състояние: $13,2 милиарда.

В общата класация на “Форбс”: №64.

Възраст: 71 г.

Основателят на Red Bull притежава много отбори на няколко континента във футбола, автомобилните и моторни надпревари, екстремните скокове… Стои зад всевъзможните експерименти с коли, мотори, ски, скокове от космоса и т.н. и т.н. Red Bull е марка във Формула 1 с четирите световни титли на Себастиан Фетел.

5. Стивън Рос, собственик на отбора по американски футбол “Маями Долфинс”

Състояние: $12 милиарда.

В общата класация на “Форбс”: №80.

Възраст: 75 г.

През 2009 г. Рос увеличи дяла си в “Долфинс” на 95 процента за рекордните тогава 1,1 милиарда. Отборът му се представя слабо в шампионата на НФЛ.

6. Филип Аншуц, собственик на хокейния “Лос Анджелис Кингс”

Състояние: $9,7 милиарда.

В общата класация на “Форбс”: №108.

Възраст: 76 г.

Видя “кралете” шампиони на НХЛ. Притежава миноритарен дял и в баскетболния “Лейкърс” от Ел Ей.

7. Хасо Платнър, собственик на хокейния “Сан Хосе Шаркс”

Състояние: $9,5 милиарда.

В общата класация на “Форбс”: №113.

Възраст: 72 г.

Той е сред основателите на компанията SAP. Притежава някои от най-големите голф игрища в света.

8. Стан Кронке, собственик на 5 отбора в спортовете футбол, американски футбол, баскетбол и хокей на лед

Състояние: $7,7 милиарда.

В общата класация на “Форбс”: №148.

Възраст: 68 г.

Богаташът с най-много клубове в тази 20-ица. Притежава цели 5: “Лос Анджелис Рамс” (американски футбол), “Денвър Нъгетс” (баскетбол), “Колорадо Аваланч” (хокей на лед), “Колорадо Рапидс” (футбол) и лондонския “Арсенал”, в който американецът държи най-големия дял акции. 

Лондонският "Арсенал" има чуждустранни собственици -
подобно на останалите големи клубове в Англия.

Наскоро финализира една много сложна сделка - преместването на “Рамс” от Сейнт Луис в Ел Ей. Града на ангелите нямаше отбор по американски футбол в НФЛ две десетилетия. За целта изгражда умопомрачителен стадион, който ще е най-скъпият в света след 2-3 лета.

9. Михаил Прохоров, собственик на баскетболния “Бруклен Нетс” и на залата “Барклийс център” в Ню Йорк

Състояние: $7,6 милиарда.

В общата класация на “Форбс”: №151.

Възраст: 50 г.

Истински младеж в тази компания. Сбъдна мечта, като построи футуристичната зала “Барклийс център” в Бруклин и премести там баскетболния “Нетс” от доста по-безпереспективния като маркетинг Ню Джързи. Купи “мрежите” за 200 милиона, сега стойността им е $1,7 млрд.

9. Роман Абрамович, собственик на “Челси”

Състояние: $7,6 милиарда.

В общата класация на “Форбс”: №151.

Възраст: 49 г.

Двамата единствени руснаци в топ 20 са класирани на едно място от “Форбс”, тъй като състоянието им се изчислява на по 7,6 млрд. Абрамович е дори по-млад, още не е навършил половин век.

Излишно е да се споменава, че от “добър” английски клуб в миналото, благодарение на олигарха “Челси” стана световен гранд. Четири пъти спечели Висшата лига и веднъж Шампионската лига.

Роман Абрамович

11. Мики Арисън, собственик на баскетболния “Маями Хийт”

Състояние: $7,1 милиарда.

В общата класация на “Форбс”: №167.

Възраст: 66 г.

“Горещите” три пъти спечелиха титлата в НБА, откакто Арисън ги пое през 1995 г. Той събра в един отбор величията Леброн Джеймс, Дуейн Уейд и Крис Бош, а президент на клуба си направи великия треньор Пат Райли. Дължи богатството си до голяма степен на своя баща, направил състояние като корабен, туристически и увеселителен магнат.

12. Силвио Берлускони, собственик на “Милан”

Състояние: $6,12 милиарда.

В общата класация на “Форбс”: №188.

Възраст: 79 г.

Не се нуждае от представяне. През миналата година бе готов да продаде поне част от “Милан” на азиатски бизнесмени, но сделката се проточи. И отложи, поне засега.

13. Шахид Хан, собственик на “Фулъм” и “Джаксънвил Джагуърс”

Състояние: $5,9 милиарда.

В общата класация на “Форбс”: №205.

Възраст: 65 г.

Пакистанецът с американски паспорт притежава по един от отбор от “нашия” и американския футбол. И двата не вървят в момента - нито като спортни успехи, нито като бизнес.

14. Тед Лърнър, собственик на бейзболния “Вашингтон Нешанълс”

Състояние: $5,5 милиарда.

В общата класация на “Форбс”: №233.

Възраст: 90 г.

Най-старият в листата. Бизнесът му е с недвижими имоти. “Нешанълс” беше канадски тим от Монреал, преместен в щатската столица - типична практика за Северна Америка. Цената на тима сега е 1,3 милиарда, а тогава беше 450 милиона долара.

15. Джо Луис, съсобственик на “Тотнъм Хотспър”

Състояние: $5,3 милиарда.

В общата класация на “Форбс”: №248.

Възраст: 79 г.

Притежава “шпорите” заедно с Даниел Леви, който оперативно се занимава с кандидата за шампион на Висшата лига този сезон. Редовно играе голф, фен е и на тениса. Помогна да се намери нов дом за американската асоциация по тенис край Орландо. Също там осигури тренировъчен компекс за футболния “Орландо Сити” от Меджър лигата на САЩ.

16. Семейство Долън, притежава залата “Медисън Скуеър Гардън”

Състояние: $5 милиарда.

В общата класация на “Форбс”: №270.

Възраст: 60 г.

Джеймс Долън управлява бизнеса, включващ кабелна телевизия и спортни съоръжения, най-голямото от които е залата “Медисън Скуеър Гардън” в Ню Йорк. Семейството държи дялове в отбори като “Никс” (баскетбол) и “Рейнджърс” (хокей на лед).

16. Джери Джоунс, собственик на “Далас Каубойс”

Състояние: $5 милиарда.

В общата класация на “Форбс”: №270.

Възраст: 73 г.

Ембламатична фигура за щатския спорт. През 1989 г. Джоунс купува един от най-популярните отбори по американски футбол - “Далас Каубойс”, за 140 милиона долара. Това е първият случай, в който някой дава повече от 100 млн. за спортен клуб. Днес цената на “каубоите” е над 4 млрд. Редовно са в топ 3 на най-скъпите спортни организации. Джери, забогатял от петрол, притежава и един от най-големите стадиони в света - "AT&T" край Далас.

18. Дан Гилбърт, собственик на “Кливлънд Кавалиърс” от НБА

Състояние: $4,9 милиарда.

В общата класация на “Форбс”: №286.

Възраст: 54 г.

Беше бесен, когато Леброн Джеймс-Краля напусна “Кавалиърс” в посока Маями през 2010 г. Неотдавна обаче един от най-великите баскетболисти на нашето време се завърна в Кливлънд и враждата бе забравена.

19. Семейство Лич, собственик на “Детройт Тайгърс” и “Детройт Ред Уингс”

Състояние: $4,8 милиарда.

В общата класация на “Форбс”: №298.

Възраст: 86 г.

Майкъл Лич е вече на преклонна възраст, но все още има голям спортен хъс, когато става въпрос за бейзболния “Тайгърс” и хокейния “Ред Уингс”. Със съпругата му Мариан са направили състоянието си от… пица.

19. Робърт Крафт, собственик на “Ню Инглънд Пейтриътс” от НФЛ

Състояние: $4,8 милиарда.

В общата класация на “Форбс”: №298.

Възраст: 74 г.

Взе “патриотите” през 1994 г. Сега този тим е №1 в американския футбол за последните 15-ина години. Някога е блокирал преместването на клуба, като е купил първо стадиона край Бостън, а после и отбора.

Под чертата

 

 

Майкъл Джордан, собственик на “Шарлът Хорнетс”

Състояние: $1,1 милиарда.

В общата класация на “Форбс”: №1577

Възраст: 53 г.

Единственият бивш голям спортист тук има доста да догонва, за да стигне до топ 20. Той е нареден на 61-во място в спортната класация. За втора поредна година “Форбс” го нарежда сред милиардерите в света.