„Когато някой казва, че няма ляво и дясно, това е дясно. Това е онази мимикрия на неоконсерватизма в неолиберализъм, която трябва да размие интересите, да заблуди хората и да вкара мнозинството от гражданите в калъпа на консенсуса.”

Така коментира днес пред БНР председателят на БСП Михаил Миков манифеста на десни политолози и интелектуалци.

30 ГРАЖДАНИ: СТИГА ВЕЧЕ! ДА СПАСИМ СВОЯТА РЕПУБЛИКА

Според него това писмо не давало нищо повече от "онова ясно разбиране, което 25 години след приемането на Конституцията БСП отстоява".

Ако тези представители на десницата, които са обосновавали по-малката роля на държавата в България, погледнат Конституцията – ще видят, че там достатъчно ясно е гарантирана републиканската форма на управление, каза още Миков.

Той допълни, че остава прилагането й, а то не става с писма, призиви и апели, а с ежедневен натиск върху институциите, да се прилагат законите.

Днес в България се провежда дясна, неолиберална политика, която доминира над всичко, каза още председателят на БСП.

В тази връзка той заяви, че управляващите са отхвърлили искането на БСП за обвързване на обезщетението за отглеждане на дете с минималната работна заплата от политически инат.

„България загива демографски, абсолютни шампиони сме в Европа по намаляване на населението. Тези 19 млн. лв. няма да решат кой знае какъв проблем, но те са политическият знак, че това е важно за България”, каза още лидерът на социалистите.

Според него именно дясната политика определя отношението на управляващите към родителите и техните деца.

Някои коментират статуквото като персони, а то е в самата политика, която засяга всеки български гражданин, която доведе до това, че около 48% от българските граждани живеят в риск от бедност, която постоянно води до това, че образованието и здравеопазването стават все по-недостъпни за обикновените граждани.

По повод проведеното обучение на границата лидерът на БСП каза, че то има по-скоро показен характер, а големият въпрос е, че през последните години България демонстрира сериозен капацитет за охрана на границата с цената на много лишения на българския данъкоплатец. Той даде за пример строежа на ограда по границата.

„Цената й е един годишен бюджет за култура. Всичко това България плаща, без да е пълноправен член на Шенген. Крайно време е в Брюксел да се постави въпроса къде е България в тази сложна обстановка, доколко европейската солидарност и партньорство се отнасят и за нас, или само за страните в Шенген. Доколко това решение на ЕП за промяна в директивата, която допуска вече помощ и на страни от ЕС – тези 800 млн. евро, ще стигнат и до България”, каза още председателят на БСП.

МЕСТАН: НЕ НИ ТРЯБВА ОГРАДА ПО ГРАНИЦАТА - ИМАМЕ СИ ДПС

Според Миков трябва да гоним две цели – европейска солидарност за разходите, които правим от националния си бюджет за охрана на 1300-километровата ни граница, външна на ЕС, и второ – за ускоряване на процеса по приемането ни в Шенген.

Относно тезата за президентска република Миков заяви, че за модела „Кой” и за някои външни сили е много по-удобно да има еднолична власт. Много по-трудно е това да се случва през парламентарната власт, където влиянието е по-затруднено.