Индукционните котлони и фурни не са новост - те са енергийно ефективни, дават възможност за бързо загряване и остават хладни след изключването им. И беше въпрос на време технологията да се пренесе и в по-широк кръг устройства.

Panasonic представи първата компактна свободностояща индукционна фурна, която е с размер на "микровълнова" и може да я поставите върху кухненския плот, съобщава Gizmodo.

На нея ще изпечете ястия с коричка по-бързо, отколкото на традиционна фурна, като имате много точен контрол върху температурата поради липсата на остатъчен ефект от затоплянето или времето, необходимо за предварително загряване.

Става и за бързо подгряване, както и за стекове, които все едно са направени на барбекю, пише в прессъобщение на компанията.

Устройството работи както с разработена от компанията индукционна технология в комбинация с двойно инфрачервено излъчване. 

Минифурната ще излезе на пазара през октомври. Цената ѝ още не е обявена, но като за нововъведение ще е висока. Но с течение на времето ще се понижава и може да стане сериозен конкурент на низвергнатата от мнозина микровълнова фурна, стига да става и за пуканки.