27 от най-големите спортисти в историята на България - олимпийски, световни шампиони, медалисти и сегашни звезди, написаха отворено писмо до Бойко Борисов в подкрепа на развитието на българския спорт и зимен туризъм. Обръщението е внесено тази сутрин в деловодството на Министерския съвет.

Точно днес е срещата, на която се търси консенсусно решение за развитието на ски зоната в Банско. Поканени са всички заинтересовани страни, чиито позиции се разминават диаметрално по въпроса за строителството на втори лифт.

Ще дойде ли Георгус Георгиу на срещата за Банско? Гледайте на живо

Сред подписалите се до премиера личат имената на Стефка Костадинова, Боян Радев, Петър Попангелов, Екатерина Дафовска, Любомир Ганев, Димо Тонев, Илиана Раева, Наско Сираков, Мария Гроздева, Весела Лечева, Александра Жекова, Виктор Жеков (треньор на Сани Жекова), Ина Ананиева (треньор на ансамбъла по художествена гимнастика), Владимир Николов, Алберт Попов (национал по алпийски ски), Симеон Щерев, Станка Златева, Пепа Мицева (най-добрата българска алпийка за всички времена), Йорданка Благоева, Здравка Йорданова (олимпийски шампион), Петър Стойчев, Ваня Гешева, Димитър Бебратов, Лъчезар Танев и т. н. 

Вижте цялото писмо, без редакторска намеса:

"Уважаеми г-н Министър-председател,

"Уважаеми г-да и г-жи Министри,

С огромно притеснениe и разочарование наблюдаваме войната на шепа псевдо-еколози срещу българския спорт и зимен туризъм. Тази война нанася не само огромни щети върху обществото и икономиката, но и прераства в международен позор за България.

Когато държавата ни прахосва 250 милиона лева по безсмислени екологични проекти, тя не губи просто 250 милиона лева. Тя губи милиарди, защото захранваните с тези пари шепа псевдо-еколози блокират развитието на целия зимен спорт, туризъм и индустрия.

Как може пет псевдо-еколози да държат десет правителства, стотици кметове и цял народ за заложници? Как може за българския ски спорт да се отделят по-малко пари, отколкото за развъждане на лалугери и броене на гъски? Как може "екологична" организация с четири члена да спира проекти за милиарди в спорта, туризма, промишлеността и транспорта?

Ако псевдо-еколозите ще ни пишат законите, ще ни управляват туризма, ще ни спират спорта, ще ни строят магистралите, ще решават кой бизнес да съществува и ще са последна инстанция в държавата....

Г-н Министър-председател и г-да и г-жи Министри,

Ние сме хора обиколили целия свят. Често на връщане към България носихме медали, купи и отличия. Играехме за България. Борихме се за България. Със сърце за своята родина, която след това отвръщаше с хилядократно повече любов.

Но никъде по света не сме виждали цирк като този в момента. Цирк, който вие наричате "екология". Но няма нищо общо с истинската екология. Това е рекет и държавно-финансиран лобизъм срещу самата държава. Това е престъпление срещу нашия народ. Това е подигравка с вас като управляващи.

Ние казваме " СТИГА!". Спрете това безумие. Действайте решително. Ние сме с вас."

ШАМПИОНЪТ РАДО ЯНКОВ: ПИТАХА ТРЕНЬОРА МИ КЪДЕ Е НАМЕРИЛ ТОЯ ДИВЕЧ

РАДОСЛАВ ЯНКОВ ТРИУМФИРА СЪС СВЕТОВНАТА КУПА ПО СНОУБОРД