Банката за международни разплащания (Bank for International Settlements, BIS), известна като "Банката на банките", предупреждава, че назрява буря в световната икономика, главно защото правителствата по цял свят вече използваха възможностите си за монетарна политика, пише Business Insider.

В две отделни съобщения, публикувани на 6 март, икономистите на BIS подчертават крехката икономическа обстановка и казват, че отрицателните лихвени проценти ще станат реалност за повече държави, след като централните банки търсят начини да стимулират реалния растеж и да компенсират ефекта върху икономиките от ниските цени на петрола.

"Повишаването на основния лихвен процент в САЩ от Управлението на Федералния резерв през декември направи твърде малко, за да раздвижи несигурното спокойствие, което завладя финансовите пазари в края на 2015 г. Но 2016 г. започна твърде неспокойно, с една от най-големите разпродажби на акции от 2008 г. насам.

В началото пазарът се фокусира върху забавянето на растежа в Китай и проблемите в други развиващи се икономики. Неспокойствието за глобалния растеж свали цените на петрола и доведе до прилив на инвестиции към стабилния пазар на държавни облигации. Сътресенията се пренесоха и към развитите икономики, като инвеститорите започнаха да търсят сценарии за рецесия", пише президентът на BIS Клаудио Борио.

"Изчерпването на възможностите за политическа подкрепа се изчерпва на фона на прогнозите за допълнително забавяне на глобалния растеж. Със затегната фискална рамка и латентни структурни политики мерките на централните банки изглежда, че приближават лимита си", добавя Борио.