Смятаният за аутсайдер сенатор Марко Рубио разгроми Доналд Тръмп на първичните избори на Републиканската партия в Пуерто Рико, предаде Си Ен Ен.

Рубио взе 73 на сто, или почти три четвърти, от гласовете на острова със статут на  свободно присъединила се държава към САЩ. Тръмп, чиято консервативна риторика не се ползва с популярност сред испаноезичното население, е втори с едва 13 процента. А трети с 9,1% е Тед Круз.

Кандидатът, събрал над половината гласове там, автоматично получава подкрепата на всички 23-ма местни делегати на националната конвенция на републиканците.

Интересното е, че Рубио се води аутсайдер. Досега Тръмп спечели победи на първичния вот в 12 щата. Втори след него е Тед Круз с успех в 6 щата.

Досега Рубио бе спечелил само в Минесота. Експерти обаче смятат, че успехът му в Пуерто Рико може в перспектива да промени баланса. Убедителната му победа му дава сериозни шансове за успех и в родния му щат Флорида на 15 март. Там живеят много пуерториканци. Нова убедителна победа ще даде на Рубио още 99 делегатски гласа.

Само ден преди вота в Пуерто Рико Доналд Тръмп и Тед Круз призоваха Марко Рубио и губернатора на Охайо Джон Кейсик да се оттеглят от надпреварата и да оставят водачите един срещу друг.

Тръмп загуби и в щата Мейн, но "само" с 32,6 на 45,9 процента. Там го победи Тед Круз.

Разгром претърпя и Хилъри Клинтън, считана за фаворита на демократите. Тя загуби в Мейн от Бърни Сандърс с 35,5 срещу 64,3 на сто от гласовете.

Сандърс победи Хилъри в още два щата - Небраска и Канзас. Докато бившият държавен секретар спечели в Луизиана.