"Група от около 60 терористи, въоръжени с автоматично оръжи нападна зданието на милицията в Мариупол. Вътре в сградата е започнал бой. На помощ на милиционерите са дошли спецчасти от украинските отряди за борба с тероризма", съобщи вътрешният министър на Украйна Арсен Аваков, цитиран от УНИАН. По неговите думи са убити около 20 терористи, а четирима са взети в плен. От украинските агенти един е бил застрелян, а петима ранени.

Сградата гори в пламъци, съобщават очевидци.

Кървавият инцидент стана навръх 9 май - деня, в който Русия и бившите републики от СССР честват 69 г. от победата над нацистка Германия.

Сведенията за станалото в Мариупол продължават да са противоречиви. Според УНИАН жертвите са терористи, т.е. проруски сепаратисти. Малко преди да нападнат милиционерското управление, от летището към центъра на града тръгнала колона бронетранспортьори и танкове. Сайтовете публикуваха клипове и снимки как бойните машини се движат из Мариупол.

Бойна машина преминава през едно от централните кръстовища.

Според Интерфакс обаче престрелката се водела между силите на реда и мариуполски милиционери, охраняващи намиращото се срещу МВР здание на градския съвет. Ченгетата отказали да се подчинят на централната киевска власт и да продължат да охраняват сградата. Те дори открили огън по приближилите служители на украинските сили за сигурност.

Жертвите са цивилни, твърдят пред ИТАР-ТАСС източници от ръководството на самообявилата се Донецка народна република, в чиято територия влиза и Мариупол. Според тях неизвестни нападатели открили огън по цивилни, които не правили нищо лошо.

Из града продължават да се носят откъслечни изстрели, съобщава сайтът 0629.com.ua. Все още не може да се потвърди със сигурност нито една от версиите за това кои са нападателите и кои са жертвите.

В ранния следобед пламна сградата на градския съвет.

Кървавият инцидент помрачи и без това напрегнатия 9 май. На много места в Украйна властите отмениха шествията за празника, опасявайки се от провокации. В Одеса, където на 2 май при пожар в Профсъюзния дом изгоряха 46 души, властите забраниха използването на всякакви чуждестранни флагове, включително руския.

Празненство пред паметника на загиналите воини имаше в Донецк. Внезапно обаче тържеството бе прекъснато от хора, които се обявиха за членове на ръководството на самозваната Донецка народна република. Един от тях отне микрофона на оратора и заяви, че се надява догодина празникът да мине без фашисти, предаде УНИАН.

В Киев ветерани напразно очакваха парад и се разходиха пеша по централния площад. По-късно все пак шествие имаше.

Няколко украински канала внезапно прекъснаха директното излъчване на деветомайския парад от Москва. От програмите обявиха, че става дума за временен срив.

Междувременно кабели се запалиха в тунела под телевизионната кула. Пламъците бяха потушени. Заговори се дори, че пожарът бил причинен от коктейл "Молотов". Властите обаче отрекоха.