НИЯ КАРАДЖОВА

Държавата ще отреже наполовина приема на студенти в най-слабите университети. Това става ясно от публикуваната от МОН методика, която уточнява по какви показатели трябва да става редукцията на местата в университетите.

Засега тя е само проект, но ще се превърне в окончателно постановление след месец обществено обсъждане. Преди седмица заместник-министърът на образованието проф. Николай Денков оповести, че държавата за първи път в последните години започва да занижава броя на местата, които университетите обявяват за кандидат-студенти. Този проект „облича“ в цифри идеята.

От документа става ясно, че намаляването на бройките на вузовете ще става по три критерия. Единият от тях е оценката на вуза, давана от Националната агенция за оценяване и акредитация. Другият са научните му постижения, като за целта се гледат само международните бази данни с публикации. Третият и може би най-важен фактор е реализацията на завършилите студенти. Тя се изчислява по два показателя – процент на младите, останали безработни след завършването си, и дял на онези, които работят именно по специалността си.

Ако в дадена специалност повече от 6% от абсолвентите не могат да си намерят работа, а под 30 на сто работят онова, за което са учили, приемът ще бъде отрязан наполовина. Университетите, които имат по-малко безработни, както и повече работещи по специалността си студенти, ще имат по-малка редукция.

„Отличниците“ пък ще имат право да поискат дори увеличение на броя студенти. За да им бъде позволено това, те трябва да са дали на държавата под 2 на сто безработни, а по специалността си трябва да работят над 65 на сто от завършилите. Освен това оценката им от НАОА трябва да бъде над 9 по десетобалната система.

Без никакво ограничение ще се приемат математици и компютърни специалисти. Нещо повече – държавата ще стимулира всяка бройка приет математик и информатик над миналогодишния прием, като отпуска на университета 2000 лева допълнително. Тези младежи ще могат да вземат и евростипендии в размер на 120 лева на месец.

Такива стипендии ще получават всички отличници, учещи в приоритетни за държавата специалности. Съгласно предложения от МОН списък те са 31, като сред тях освен ИТ и инженерни науки са физика, химия, транспорт, енергетика, аграрни науки, педагогика и дори изкуства.