Жените купуват най-много книги, всеизвестно е. След като са най-активните читатели, решихме да проверим кои сред тях са най-търсените писатели. Освен нелепи, шегите за жените в литературата са и несъстоятелни – представителки на нежния пол от години са част от класациите за книги. Клубът на писателите с най-високи доходи е доминиран от Джоан Роулинг („Хари Потър“), Нора Робъртс, Вероника Рот („Дивергенти“), Сюзан Колинс („Игрите на глада“), Е. Л. Джеймс(„50 нюанса сиво“)… В класацията на „Форбс“ за 2015-а Вероника Рот заема трета позиция, Даниел Стийл – четвърта, Джанет Еванович – шеста, Джоан Роулинг – седма, Нора Робъртс – девета. 

„Гринуич“ – избран за втора поредна година за любима българска книжарница – състави по покана на „Площад Славейков“ Топ 10 на най-продаваните родни писателки, както и Топ 25 на чуждите авторки, преведени у нас. Класациите са подредени на база продадени бройки от всички заглавия на всяка от авторките. Периодът, който е обхванат, е 8 март 2015-а – 7 март 2016-а. Не са посочени конкретни произведения, защото повечето писателки, попаднали в класациите на „Гринуич“, фигурират с няколко романа по рафтовете на книжарницата в момента – сумирани са общо продадените бройки от всичките им заглавия.

Покрай сензационната поява на втория й роман „И страж да бди на пост“, у нас най-четената чужда авторка е Харпър Ли. Смъртта на един творец винаги повишава интереса към него, а съответно и продажбите. А Ли си отиде по-малко от година след появата на новата й книга. Миналата година в България най-предпочитани са били още книгите на Исабел Алиенде, както и на Дона Тарт. Колкото за българските писателки – може би очаквате, че най-четената жена в българската литература е Людмила Филипова…, но в центъра на София това не е точно така. Най-търсена в „Гринуич“ е Блага Димитрова. Следва я… Иванела Самуилова, автор на „Животът може да е чудо“, което издателите й определят като „психология за ежедневна употреба“.

Топ 10 на българските писателки

1. Блага Димитрова

2. Иванела Самуилова

3. Людмила Филипова

4. Теодора Димова

5. Милена Фучеджиева

6. Леа Коен

7. Здравка Евтимова

8. Катерина Хапсали

9. Ружа Лазарова

10. Бойка Асиова

Топ 25 на най-продаваните
чужди авторки в България

1. Харпър Ли

2. Исабел Алиенде

3. Дона Тарт

4. Елиф Шафак

5. Джоан Роулинг

6. Е. Л. Джеймс

7. Силвия Дей

8. Елизабет Гилбърт

9. Джоджо Мойс

10. Дженифър Нивън

11. Туве Янсон

12. Агата Кристи

13. Амели Нотомб

14. Долорес Редондо

15. Марина Фиорато

16. Наташа Драгнич

17. Сюзън Елизабет Филипс

18. Вал Макдърмид

19. Даниел Стийл

20. Джоан Харис

21. Розамунде Пилхер

22. Мери Хигинс Кларк

23. Камила Лекберг

24. Нора Робъртс

25. Маргарет Мацантини

ПЛОЩАД СЛАВЕЙКОВ