Ликът на Волен Сидеров и надписът „Атака“ до него не е предизборна агитация. Ако поставите задраскан и номера на партията в ингегралната бюлетина – 20, но пропуснете задължителния по закон надпис „Купуването и продаването на гласове е престъпление“, това пък изобщо не е нарушение на Изборния кодекс.

Не си правете труда да четете закона или да си блъскате главата как така едно нещо е очевадно, но всъщност го няма. Централната избирателна комисия (ЦИК) знае по-добре. 13 от общо 19 членове на ЦИК решиха, че нито билбордовете на партийната телевизия са партийна агитация, нито обърнаха внимание на снимката с добавеното число.

Мнозинството в ЦИК разгледа и отхвърли жалбата, подадена от „Протестна мрежа“ срещу нерегламентирана предизборна агитация на „Атака“. Към жалбата е била прикрепена и публикуваната за първи път в Клуб Z снимка на билборд със залепен отгоре номер 20.

„Не може ЦИК да тръгне по магистралите с линийки и метърчета да мери“, реагира Ерхан Чаушев, назначен от квотата на ДПС.

Ние няма как да тръгнем, трябва да ни дадат точни координати“, подкрепи го и Таня Цанева (БСП).

Според подадената до ЦИК информация, подобни билбордове имало по цялата магистрала „Тракия“.

Не получихме конкретни доказателства поне в коя част на магистрала „Тракия“ е този билборд“, оправда се докладчикът по случая Росица Матева (БСП) и предложи на колегите си да отхвърлят жалбата.

ЦИК обвини Клуб Z в конспирация

Представителите на управляващото мнозинство стигнаха още по-далеч в опита си да защитят „Атака“. Докладчикът Матева заяви, че не може да се установи дали числото е поставено върху билборда или върху снимката. Обвинението към Клуб Z дори бе записано в гласуваното решение на ЦИК:

От снимката не може да се установи безспорно дали върху билборда или върху снимката е монтирано изображението на числото 20", пише в документа.

Потърсихме за коментар председателя на ЦИК Ивилина Алексиева (БСП), но тя не отговаряше на мобилния си телефон, а този в кабинета й се включваше на факс. Зам.-председателят Мария Мусорлиева (“Атака“) буквално се разкрещя, че тя никъде не била споменавала Клуб Z и затвори телефона.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев (БСП) всъщност призна, че никой не е правил опит да установи дали съмнението за монтаж върху снимката е основателно или не:

Няма как да се установи дали това е снимката, върху която е залепен някакъв знак или по някакъв друг начин е сложен върху самия билборд.

А вие опитахте ли се да установите?

Колегата, който е докладчик, е направил всичко възможно, за да установи и да докладва преписката.

Казвате, че няма как да се установи. Направихте ли опит, за да знаете, че няма как?

Ние правим преценката въз основа на данните, които са ни дадени.

Снимката е направена на 4 май 2014 г. на входа на град Хасково откъм международния път Е79. Публикуваме още една снимка, която е направена само 100 метра южно от първата – на същия път, но от другата страна.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Клуб Z публикува само проверена и достоверна информация. Подобни билбордове имаше и по цялата магистрала „Тракия“ и ако някой от ЦИК беше потърсил изданието за помощ, щяхме да предоставим снимките. Това обаче не се случи.

Жалбата бе отхвърлена с гласовете на представителите на БСП, ДПС, „Атака“ и НДСВ.

„Правете каквото си искате“

С това решение казахме на партиите, че могат да си правят каквото си искат“, реагира след гласуването Мария Бойкинова (ГЕРБ). Против бяха шестима от комисията – петима номинирани от ГЕРБ и един от Синята коалиция.

Човекът ни дава сигнал – пътувах с колата, видях. Какво да направи? Да откъсне парче от билборда ли? Ще ни се смеят всички. Колко е малка България, има една магистрала и ние не можем да установим къде е билбордът“, каза още Бойкинова.

Ако оставим без внимание сигнала, ще създадем прецедент, при който бягаме като институция от ролята да проверяваме сигналите. Ще си измиваме ръцете всеки път, когато получим сигнал“, каза и Цветозар Томов (ГЕРБ)

Случаят става още по-интересен, защото в отговор до ЦИК представители на партия „Атака“ са признали, че такъв билборд съществува. Тяхната версия е, че някой е залепил числото 20, за да ги злепостави, а те по-късно го били премахнали.

„Атака“ е представила и документи, според които рекламата на телевизия Алфа е поръчана и платена от партията. Името на канала е Alfa, но на всички билбордове пише Alfa Атака.

И това обаче не било агитация. Според ЦИК само присъствието на изричен призив за гласуване бил агитация. Например „Изберете“, „Гласувайте“ и т.н.

А ако цяла София осъмне с ликовете на Бойко Борисов и Сергей Станишев и съответните номера в интегралната бюлетина, това отново ли няма да бъдe агитация? Говорителят Александров отговори на този въпрос така:

„Всеки случай се разглежда по отделно“.