Писателят Любен Петков е починал на 76 години. Авторът си е отишъл на 8 март сутринта, след борба с рака, съобщават от Община Бургас. Оставил ни романи като „Убийство“, „Градът на истината“ и „Котаракът Бартлет“, той е превеждан на редица езици като руски, сръбски, полски, унгарски, чешки, испански и др….

Любен Петков е роден на 3 юни 1939 г. в странджанското село Крушевец. Средното си образоване завършва във Варна, висшето – във Варненския икономически институт. Работи като журналист и редактор във вестник „Народна младеж“, издателство „Български писател“, списание „Съвременник“. От 1993 г. е директор на издателство „Отечество“.

„Интуицията ми подсказваше, че животът ще продължи по този начин: с разграбване и разруха, с навлизане в обществения и културния живот на много посредствени хора – каза в едно от последните си интервюта, пред „Труд“ през декември 2015-а Петков на въпрос как съпоставя двете епохи, преди и след Десети. – И видяхме какво се получи: зарина се пазарът с графоманство и чалга, добрите неща останаха на дъното и никой не се интересува от тях.“

Но творчеството на Любен Петков остава като белег на стойностното в съвременната българска литература. Той написа книгите „Зелени кръстове“ (1968), „Кошничка с диви ягоди“ (1975), „Порта с лъвче“ (1977), „Календар“ (1978), „Око на света“ (1988), „Преображение Господне“ (1990), „Убийство“ (1992), „Градът на истината“, „Сватбата на Акакий“ (2002), „Сладкишът на доктор Сириус“ (2004), „Котаракът Бартлет“ (2009), „Край огъня – приказки от Странджа“ (2010) и „Огън и мъгла“ (2015).

Любен Петков е носител на поредица от награди, сред които Голямата литературна награда на Бургаския регион „Златен Пегас“ за цялостно литературно творчество (2005) и „Петко Славейков“ за постижения в творчеството за деца и юноши (2009).

ПЛОЩАД СЛАВЕЙКОВ