Положителната допинг проба на Мария Шарапова повлече лавина от финансови проблеми за рускинята.

Един след друг спонсорите ѝ започнаха да късат договорите си с красавицата, която въпреки че е чак на осмо място в световната ранглиста, е безапелационно на първо място по приходи в женския тенис. От заработените през 2015 г. от Шарапова 29,7 милиона долара едва 6,7 млн. са били от наградни фондове на турнири. Всичко останало са пари от рекламни контракти, които започнаха да падат с ефекта на домино.

ОЩЕ ШЕСТИМА ИЗГЪРМЕЛИ С ДОПИНГ ПОКРАЙ ШАРАПОВА

Три от големите спонсори на тенис звездата вече се отрекоха от нея. Първи скъсаха договора си с Шарапова от "Найк", а той от изгоден скоро щеше да се превърне в златен, защото от веригата за спортни стоки планираха да го превърнат в напрактика доживотен. 

"Много сме натъжени и изненадани от новините относно Мария Шарапова. Взехме решение да преустановим сътрудничеството си с Мария, докато се провежда разследването", се казва в изявление на "Найк".

Само от прекратяването на този договор руската тенисистка ще загуби около 100 милиона долара. След "Найк" звездата бе изоставена от още два големи спонсора. Това са компанията за швейцарски часовници TAG Heuer и автоконцерна "Порше". Първата от тези компании отказа да поднови контракта си с носителката на пет титли от Големия шлем, а производителят на автомобили обяви, че замразява планирано сътрудничество с Шарапова.

Рекламният контракт на TAG Heuer с красавицата изтече в края на миналата година и досега течаха разговори за подновяването му, но положителната допинг проба от "Аустрелиан оупън" ги прекрати. 

"При настоящата ситуация прекратихме преговорите и няма да продължим нашия договор с Шарапова", обяви швейцарската фирма.

А от "Порше" бяха по-деликатни, обяснявайки, че отлагат планираните си съвместни дейности с нея.

Няколко от международните сайтове за реклама и маркетинг вече обявиха, че подобни стъпки се очакват и от други два големи спонсора на тенисистката - козметичната компания "Ейвън" и минералната вода "Евиан". Не са ясни само намеренията на компанията Head, която е основен производител на тенис ракети.