Министерството на здравеопазването ще се запознае с мотивите на Конституционния съд, с които беше отменено разделянето на медицинските дейности в основен и допълнителен пакет, и ще редактира оспорените текстове. Това обяви министърът на здравеопазването д-р Петър Москов след днешното заседание на Министерския съвет.

"Решенията на съда не се коментират, те се изпълняват. И все пак от решението на Конституционния съд не произтича проблем нито за здравната система, нито за пациентите, защото в сила ще остане стария пакет на здравната каса, а той винаги е бил съставян от здравното министерство", коментира Москов.

По думите му, разделянето на медицинските дейности в два пакета - основен и допълнителен, продължава да бъде нужната законова стъпка - нужното законово действие, за да се гарантира на българските граждани, че Националната здравно осигурителна каса ще заплаща пълноценно лечението им без да има нужда те да доплащат. Това е смисълът на разделението на пакетите и от тази гледна точка той не е проблем, не е и предмет на решението на съда, категоричен беше Москов.