Eвропейската централна банка (ЕЦБ) ще предприеме радикална мярка - да плаща на банките, за да ползват кредити, пише в. "Файненшъл таймс". През юни тя ще стартира четири дългосрочни операции по рефинансиране, за да напомпа евтина ликвидност в банките от еврозоната. Новите 4-годишни заеми потенциално могат да бъдат отпускани с отрицателна лихва до минус 0,4%.

Днес ЕЦБ разкри серия от нови мерки за стимулиране на икономиката на еврозоната, като разшири програмата за изкупуване на облигации и намали основните лихви по кредитите до нови рекордно ниски нива, съобщи в. "Файненшъл таймс".

Банката увеличи обема на облигациите, които централните банкери купуват месечно по програмата за количествено улеснение от €60 млрд. на €80 млрд., което беше повече от очакваното, като включи сред допусканите за изкупуване активи и корпоративни дългови книжа.

Бордът на ЕЦБ взе решение за намаляване на лихвата по депозитите на банките в нея с 10 базисни пункта (0,1%) до минус 0,4% годишно. А лихвата по кредитите беше свалена с 5 базисни пункта до 0%. Новите лихви са в сила от 16 март.

Малко след огласяване на новината еврото се понижи с 1,3% спрямо долара, като се разменяше за $1,0858, а доходността по държавните облигации се понижи в очакване на изкупуването на нови, по-големи количества.