Зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов декларира, че ГЕРБ не са против поставянето на електронен чип в личните карти. Според него обаче това не може да стане със Закона за електронната идентификация, като чрез него се промени Закона за българските лични документи.

Текстът за чиповете бе заложен в Закона за електронната идентификация, но на заседанието на вътрешната комисия вчера този текст отпадна по предложение на Цветанов. 

РАДАН КЪНЕВ: ЦВЕТАНОВ ЦЕПИ ЗАКОНИТЕ НА БЪЧВАРОВА КАТО ЗЕЛКИ

Според Реформаторския блок липсата на регламент за чип в личните карти поставя под угроза възможността за ефективно електронно правителство и за електронно гласуване.

"Нека се прочете стенограмата от заседанието на вътрешната комисия и ще се види какви са били моите аргументи за отпадане на текстовете, те бяха много ясни", коментира Цветанов.

Той посочи, че от ГЕРБ са "за" електронна идентификация, но трябва да се види каква е философията на Закона за българските лични документи. В момента в личните карти не могат да се слагат биометрични данни.

"Трябва да видим ще правим ли тази промяна, каква е концепцията и едва тогава можем да пристъпим към законодателни изменения. Няма да позволим законодателството да бъде хаотично, то трябва да е последователно и аргументирано. При тази реакция, която чух днес, оставам с впечатлението, че някой задоволява някакъв личен интерес, защото няма как, при положение че не е излязла стенограмата, да дадеш брифинг и да обясняваш кой е бил против. Против съм, ако някой иска да защитава лични интереси", заяви Цветанов.

НОВО 20: ЕЛЕКТРОННИЯТ ЧИП В ЛИЧНИТЕ КАРТИ ПАК СЕ ОТЛАГА

Зам.-шефът на ГЕРБ коментира и процедурата за избор на Комисия за защита на конкуренцията (КЗК). Според него настоящата вероятно ще бъде прекратена и ще бъде открита нова.

"Може би след всичко това, което се случи вчера, и поради това, че има само един кандидат за председател и той се оттегля, ще се върви към прекратяване на процедурата и веднага стартиране на нова", каза Цветанов.

Той допълни, че е изненадан от решението на Росен Желязков, който бе предложен от ГЕРБ за шеф на комисията, да се оттегли от надпреварата. Цветанов заяви, че с Желязков ще бъде воден нов разговор, но от ГЕРБ щели да се съобразят с неговия личен избор.

РОСЕН ЖЕЛЯЗКОВ ОТТЕГЛИ КАНДИДАТУРАТА СИ ЗА ШЕФ НА КЗК