Само че не тебешир, а маркер и не черна дъска, а бяло табло...

До тези помощни средства прибягна днес министър Петър Москов, за да обясни в ефира на Нова тв какво означават двата пакета в здравеопазването, които КС обяви за противоконституционни.

Аз не съм най-големият хдожник на земята, но ще го направим съвсем просто, скромно отбеляза здравният министър.

Той нарисува схемичка, че например за днес - петък, НЗОК има 100 лв. бюджет и идват 5 човека с 5 заболявания, които символизират всичките възможни болести: операция на дете, инсулт, тежка сърдечна операция, но и катаракта на око и кожно заболяване.

Всички тези 100 лв се изхарчват. Но за операцията на дете трябва да доплатите, за инсулта също... А болницата има икономически смисъл да приеме всеки един пациент, защото печели от това, каза Москов и прокара разделителна черта между първите 3 и вторите две.

Ако ние лекуваме всичко и изхарчваме всичко за петък, 11 март, това означава че всеки един пациент, който постъпва, е зависим – дали може неговата финансова възможност да съответства на качеството на лечението.

Министърът допълни, че първите три водят до тежки последици - инвалидизиране или смърт. "Смисълът на основния пакет е за тези неща да не сме зависими от това дали можем да доплащаме", повтори Москов. За другите състояния той каза, че се предвижда да са в режим на планов прием, т.е. - да отидат в понеделник или сряда.

Тук обаче Виктор Николаев заяви, че аритметиката му не е вярна - защото и в понеделник и сряда ще идват хора с детска операция, инсулт и т.н. и пак ще се изхарчват примерните 100 лв.- до стотинка.

- Ако всеки ден имаме по 3 тежки случая и да изразходват парите за пердето на очите - попита той.

- А сега да опитам да обясня защо не сте прав - каза все още пред "дъската" Москов. - Логиката е, че за неща, които са тежки, важни – за тях не трябва да има финансов ценз. Това би било дискриминация.

Първите 3 състояния са константни като брой през годините. А вторите рязко във времето увеличават своето количество. Идеята е да няма разлика дали мога да платя за едно състояние, което ще ме инвалидизира, или ще ме убие. 

Г-н Николаев стана ли ясно?

- Не... Кажете кога ще направите операцията за пердето. Кога ще има средства за това, при положение че казвате, че това расте постоянно - заинати се водещият.

- Абсолютно сигурно. До два месеца.

Забележителният диалог продължи с въпрос - няма ли опасност болниците да спекулират и да вписват леките неща в основния пакет. На това Москов отговори, че няма как, защото в наредба на МЗ са разписани правила. И че ако сте от "леките", но състоянието ви междувременно се влоши, ще влезете като спешен пациент.

По повод опасенията за въвеждането на дактилоскопски идентификатор, той поясни, че всъщност отпечатъкът генерира уникален код, който няма как да се превърне обратно в отпечатък. 

СИМЕОН ДЯНКОВ: ИДЕЯТА НА МИНИСТЪР МОСКОВ ЗА ОТПЕЧАТЪЦИТЕ Е ОПАСНА ЗА ЦЕЛИЯ ЕС

Той наблегна, че никой няма да прави тайни инфо банки с нашите отпечатъци и че явилите се на конкурса две фирми всъщност са най-старите български - едната правила системата в Народното събрание, а другата - в службите за сигурност.

Неусетно в разговора бе намесено и ДПС - защото министърът гледал човек, който казал, че от ДПС са успели, а ние, останалите, им завиждаме.

Те могат да сезират Конституционния съд, могат да правят всичко, защото на тях не им пука. Те могат да доплатят 1000 лв за стенд, защити реформата си Москов.

Той допълни, че в реформата с отпечатъците има цяла система от изключения. И че за малки деца, много възрастни и болни, хора от отдалечени селище ще могат да се оторизират близки, които да действат от тяхно име.

Юли трябва да изтекат тестовите периоди за всичко това, обеща министърът.

Относно слуховете му за изключване от ДСБ той обяви, че в партията безспорно има два лагера -  че трябва да напусне блока и да бъде ярка опозиция, другото е за запазване на блока и радикален дневен ред.

Целта, която аз бих си поставил - и мисля, че и Радан е за тази цел – ДСБ не трябва да бъде разцепено, обяви министърът.