Вероятно на мнозина ще прозвучи шокиращо, но "Ню Йорк Таймс" постави българския поп фолк изпълнител Азис в обзор на музикалните тенденции наречен "25 песни, които ни показват накъде отива музиката през 2016 г." 

На страниците на престижното издание Славеят от Костинброд се е сдобил с персонален очерк, какъвто е отделен и на други негови колеги като Джъстин Бибър за песента "Сори", на THE ‘HAMILTON’ CAST за песента "Сей ноу ту дис" и Лайънъл Ричи за евъргрийна "Хелоу".

Нашата чалга гордост е представен от "Ню Йорк Таймс" с песента "Хабиби". 

"Арабските ритми на китара и соул чуруликането, с които започва песента могат да се чуят на турските пазари или от някой цигански катун. В действителност обаче те са българската чалга, жанр, който се илюстрира най-добре именно от Азис, чиято песен "Хабиби" надмина 20 милиона гледания в YouTube само за четири месеца след представянето ѝ през ноември м. г.", пише авторът на публикацията Мак Маклеланд, който е разговарял с българския изпълнител.

Той нарича Азис "Краля на чалгата" и оприличава облеклото му със стилистиката на Джордж Майкъл.

"Първото ми намерение бе да покажа на българите, че хората са различни и да им помогна да приемат различните", разказал Азис пред журналиста от "Ню Йорк Таймс" като по време на скайп разговора бил излегнат върху купчинка възглавнички и с черна тениска с дълбоко деколте.

На журналиста му направило впечатление колко добре поддържани са веждите на Азис.

"Идеята ми е да ни приемат и да ни обичат, такива каквито сме", казва родната музикална гордост.

Разказът за Азис продължава с това, че той е роден в сливенския женски затвор, тъй като майка му била арестувана за продажба на вносни дрехи, преди падането на комунизма.

"Азис казва, че е белязан по рождение да бъде различен. Той е гей в едно общество, което отхвърля хомосексуалистите и ромите", пише изданието.

А чалга изпълнителят е цитиран да казва:

"Ромите и гейовете в България са силно дискриминирани. Хората тук мразят и двете групи, чието бреме аз нося."

В историята се разказва как майка му се опитвала да промотира музикалния му талант от най-ранна детска възраст, но "никой не искал да има циганче в хора си". Успехът дошъл чак след като Азис навършил 20 години.

"Показах, че може да си циганин и да си интелигентен, че може да си гей и въпреки това - готин", казва още Азис.

"Ню Йорк Таймс" коментира, че Азис е най-търсения човек в Google в България, но въпреки това българската преса рядко пише за него.

"Те са готови да прегърнат чужди гей творци, а не признаят, че имат собствена гей знаменитост", казва Азис.

Все пак той обяснява, че е удовлетворен от факта и че много хора, които не харесват гейовете и циганите, обичат музиката му.

Азис отрича песента му "Хабиби" да съдържа политически препратки към съдбата на арабските бежанци, които според скорошен доклад на "Амнести интернешънъл" живеят в страх от ксенофобски престъпления от омраза, пише американското издание.

Чалга звездата разкрива още и творческите си планове. Той смятал да запише песен на английски език, предназначена за американската публика.

"Искам американците да научат за България. Искам да им кажа, че това е една малка, но много красива страна, природата тук е невероятна, хората са много приятелски настроени, особено в провинцията, и ние имаме най-вкусното сирене", казва още Азис.