Сравнението с регулировчик е доста неуместно. Никой в Русия не си е позволявал да има подобно неуважително отношение или менторски тон към българския народ, предаде БНР.

Захарова коментира пасаж от статията на Даниел Митов  „Българската памет и история не се нуждаят от регулировчик", в който се говори, че в Руско-турската освободителна война са се присъединили украинци, белоруси и финландци, които са имали свои геополитически интереси. Тя коментира написаното, казвайки, че тези народи, през 1917 г. получават независимостта си именно от Москва, но в онзи момент те са били поданици на Руската империя и са участвали във военните действия, биейки се с руснаците и българите:

В Русия не е прието загиналите да бъдат делени по национален признак., коментира Захарова.

Говорителката открои момента за мита, както се изрази за съветската окупацията на България, припомняйки че през периода 1944-1948 г. в Съюзническата Комисия в страната ни са влизали освен СССР, но и САЩ и Великобритания и решенията са се вземали съвместно. Тя отбеляза, че на българския народ е добре известно, че през 1944-1989 г. страната е имала голям успех в науката, икономиката, спорта и много други области. За разлика от тези двусмислени изказвания, българският народ на 3-ти март в деня на националното си освобождение е участвал в редица отбелязвания и церемонии в памет на загиналите за освобождението му във втората половина на XIX век. Тя обаче пропусна да отбележи, че през цялото време на комунистическото тоталитарно управление 3-ти март не беше дори обикновен празник в България. 

ЛАВРОВ: БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА ПРЕНАПИШЕ ИСТОРИЯТА СИ, КАТО "БРАТСКА" УКРАЙНА

Присъстващият в залата за брифинги български журналист Борис Анзов разказа как на 3-ти март на връх Шипка са били освиркани българските управляващи, когато са поднасяли цветя пред паметника на загиналите войни за освобождението ни. Той ѝ поднесе цветя за 8 март и българско вино. Анзов заяви, че между България и Русия трябва да има само един проблем, и той би трябвало да бъде кой кого обича повече, с което Мария Захарова се съгласи. 

Борис Анзов публично благодари на руския генерал Игор Коношенков, който бе смъмрен преди дни за това, че не е била осигурена адекватна защита на групата руски и чуждестранни журналисти в Сирия, между които бе и нашият сънародник. Анзов заяви, че се гордее с руския генерал и добави, че както преди 135 години, така и днес българите и руснаците са били заедно в бой, показвайки отломка от разрушен паметник в близкоизточната страна.

Мария Захарова подчерта, че с българския народ всичко е наред, самата тя дори има свои приятели, с които подържа редовни отношения, казвайки че е на ясно с политическата конюнктура.

РУСИЯ ОБВИНИ БЪЛГАРИЯ В НЕОМАКАРТИЗЪМ

Москва напоследък все по-често се намесва във вътрешните работи на България. Само преди някоко дни същата Захарова обвини София, че води неомакартистка политика. Външният министър Лавров няколко пъти отправяше критики към премиера Борисов. Да не говорим за вицепремиерът Рогозин, който заплаши да гърми по България, задето не бил даден въдушен коридор на самолета му.

А през декември 2014 г. президентът Путин спря проекта "Южен поток" с обвинения срещу България, че изцяло вината била нейна.